У Бриселу сачињен план како да ЕУ постане IT-колос који може конкурисати САД и Кини

ЗА ЊЕГОВУ РЕАЛИЗАЦИЈУ БИЋЕ ПОТРЕБНО ПРЕКО 100 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

* Планом се предвиђа стварање фонда Европска будућност који би располагао са поменутих више од 100 милијарди евра које би биле коришћење за куповину акција у најперспективнијим европским високотехнолошким компанијама

* Други кључни предлог се своди на развезивање руку функционерима ЕУ у случају да Вашингтон „пређе на агресивни протекционизам“. Са давањем права на „превентивни удар“, односно увођење једностраних царина на америчку робу

_________________________________________________________________________

        УНУТАР Европске комисије сачињен је план који предвиђа претварање ЕУ у технолошког колоса који ће бити у стању да на равној нози конкурише Сједињеним Државама и Кини.

        За његову реализацију – по процени – биће потребно најмање 100 милијарди евра.

        Сам план је замишљен као одговор ЕУ на агресивну трговинску политику САД и на монопол  америчких IT-корпорација.

        Још је потпуно нејасно хоће ли овај план одобрити нови шеф Европске комисије – Немица Урусула фон дер Лајен. Али, неки сматрају да је много значајнији приступ на којем је план заснован јер сведочи да се рупа на броду глобализације – ако још и не тоне превише брзо – ипак све више повећава.

        План, који је написан на 173 странице, садржи и препоруке председнику  Европске комисије и другим новим званичницима ЕУ од којих се тражи да се о плану и препорукама изјасне у првих сто дана мандата.

        План за главни циљ проглашава елиминацију економског и технолошког заостајања ЕУ за САД и Кином. Економског, упркос томе што је економија САД тренутно „тешка“ 21 трилион долара, а економија ЕУ – $19 трилиона.

        Планом се предвиђа стварање фонда Европска будућност који би располагао са поменутих више од 100 милијарди евра које би биле коришћење за куповину акција у најперспективнијим европским високотехнолошким компанијама.

        У области IT, амерички лидери имају 100 пута већу капитализацију од европских.

        На листи 32 најмоћније интернет-компаније у свету –само је 5 европских, а међу њима су све руске  (Mailru Group и Яндекс).

        У Европи нема компанија нивоа кинеских - Alibaba, Tencent и Baidu.

        Други кључни предлог се своди на развезивање руку функционерима ЕУ у случају да Вашингтон „пређе на агресивни протекционизам“. Са давањем права на „превентивни удар“, односно увођење

једностраних царина на америчку робу.

        План предвиђа и ограничавање права кинеским компанијама да учествују на тендерима унутар ЕУ.

        Већ се поставило питање: где наћи поменутих 100 милијарди долара кад је цео годишњи буџет ЕУ $169 милијарди?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари