Туск: Опасност изласка Пољске из ЕУ је драматично озбиљна, смртно озбиљна

ИЗЈАВИО ДА ЈЕ ИНТЕРЕС ДРУГИХ У ЕУ ЗА ОСТАНАК ПОЉСКЕ ОСЕТНО МАЊИ ОД ИНТЕРЕСА ЗА БРИТАНИЈУ

Доналд Туск сведочи пред специјалном комисијом

* Сведочио пред специјалном комисијом пољског парламента која истражује махинације једне од највећих пирамидалних и финансијских превара у Пољској у време док је Туск био премијер. У периоду од 2009. до 2012. године око 19.000 Пољака насело је на обећање нереално високих камата за инвестиције у злато преко фонда Амбер Голд и изгубило око 202 милиона евра

__________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Европског савета, бивши пољски премијер Доналд Туск, упозорио је у Варшави да је ризик полегзита смртно драматичан и озбиљан, упркос томе што лидер владајућих пољских конзервативаца Јарослав Качињски тврди да не жели да изведе Пољску из Европске уније, јер Качињски иницира процесе који ће до полегзита довести.

         "За мене није битно да ли Јарослав Качињски планира излазак Пољске из ЕУ или само иницира процесе који ће тиме завршити. Имам искуство са британским премијером Камероном, радио сам са њим из дана у дан на томе да избегнемо Брегзит. Он је дошао на идеју референдума а онда је радио све да Велика Британија остане у ЕУ. Па је извео", казао је данас Доналд Туск новинарима у Варшави.

         Туск је изразио бојазни да је данас у ЕУ воља да се по сваку цена задржи Пољска у Унији мања него што је то било у случају Велике Британије.

         "Ствар је по мом мишљењу врло врло озбиљна, ствар је драматично озбиљна, ризик је смртно озбиљан. Желео бих да се опамете сви који чине све у том смеру", казао је Туск, јавља пољска приватна телевизија ТВН24.

         Туска је као бившег дугогодишњег пољског премијера саслушавала читавих седам сати специјална комисија пољског парламента за истрагу махинација око једне од највећих пирамидалних и финансијских превара у Пољској када је у периоду од 2009. до 2012. године око 19.000 Пољака насело на обећање нереално високих камата за инвестиције у злато у фонду Амбер Голд и изгубило око 202 милиона евра.

         Комисију предводе посланици владајуће странке Право и Правда Јарослава Качињског и током саслушања Туска као последњег сведока покушали су да нађу доказе да ли је Туск као премијер могао да зна за ризик а није ништа учинио да се Пољаци обавесте као и да ли је наредио да се фонд Амбер Голд не дира и не истражује зато што је у новој авиокомпанији у власништву Амбер Голд био запослен његов син.

         Комисија је Туска позвала на саслушање још почетком октобра, међутим, он је инсистирао, очекујући политичко позориште, да буде саслушан тек када прође и други круг регионалних и локалних избора 4. новембра.

         "Протестујем против методе инсинуација коју користите. Зашто причате људима да вам је стало до истине? Потребно вам је позориште да овде понављате инсинуације против мене и моје породице", одбио је оптужбе комисије Туск.

         Шеф комисије, посланица владајуће странке Право и Правда Малгожата Васерман након саслушања изјавила је новинарима да су претходна истрага и саслушање показали да Туск уопште није био у стању да као премијер управља државом као што је Пољска.

         "Читаве три године ниједна од институција није била у стању да заиста стане на пут власнику Амбер Голд Марћину" казала је Васерман.

         Туск је током саслушања подсетио да сличну финансијску аферу са пирамидама имају сада и владајући конзервативци и да када би на премијера Матеуша Моравјецког примењивали исти аршин као на њега, ваљда би сада већ горео на ломачи.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари