Трамп: Спремни смо за напад на Иран, чекамо разјашњења Саудијске Арабије

У ТЕХЕРАНО ОБЈАВЉЕНО ДА СУ НА НИШАНУ ДВЕ ВЕЛИКЕ АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ У КАТАРУ И УАЕ

Једно од атакованих саудијских

нафтних налазишта

* Председник САД дозволио коришћење нафте из стратешких резерви ради смиривања тржишта и осујећивања раста цена „црног злата“

____________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп даао је дозволу да се америчке стратешке резерве нафте користе ако буде потребно  да се после напада дроновима на нафтна поља Саудијске Арабије стабилизује тржиште `црног злата`.

        Објаснио је да је дозволио да се „стратешке нафте“ искористи онолико колико буде потребно да се обезбеди нормално снабдевање тржишта и подизање цена.

        Нагласио је да Вашингтон од Саудијске Арабије очекује разјашњење – ко је извео напад дроновима. па додао:

        „Дејствоваћемо у зависности од онога што добијемо од Ријада. Ми верујемо да знамо и без тога ко је напад извео и наше снаге су у пуној бојевој приправности.“    

         Иран је и пре овог Трамповог наступа открио да стално на нишану држи две највеће америчке војне базе на Блиском истоку. Плу: један ратни брод САД у Персијском заливу.

        Командант иранских војно-космичких снага, које су у саставу Корпуса чувара исламске револуције, Амир Али Хаџизаде, открио је да се ради о базама Ал-Удејд (у Катару) и Аз-Зафра ( у Уједињеним Арапским Емиратима). И нагласио да ће по тим базама бити нанет ракетни удар уколико САД  атакују Иран.

        Хаџизаде није открио који је амерички ратни брод „примарна мета напада“, али је навео да се тренутно налази у Оманском заливу..

        Хаџизаде је указао да се у домету иранских ракета налази све што Американци имају „у кругу од 2000 километара“.

        Амерички сенатор Линдси Грем јавно је позвао Трампа да нареди „уништавајући удар по иранским рафинеријама“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари