Трамп најавио могући потпуни прекид односа са Кином због пандемије

У ИНТЕРВЈУУ ТЕЛЕКАНАЛУ FOX NEWS ЧАК РЕКАО ДА БИ ТО САД ДОНЕЛО $500 МИЛИЈАРДИ УШТЕДЕ

* Амерички лидер поново рекао да има добре односе са Си Ђинпингом, али је нагласио да у створеној ситуацији напросто сада не жели да зове

* Руски сенатор Алексеј ПУШКОВ, који је и спољнополитички експерт, оценио је да ће увођење америчких санкција против Кине изазвати политички рат који би чак могао да доведе до њиховог војног сукоба у Јужном кинеском мору

______________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је објавио да је могуће да ће Сједињене Државе због коронавирусне пандемије потпуно прекинути односе с Кином.

        Држећи се и даље става да је Кина крива за избијање пандемије, у интервјуу телеканалу Fox News рекао је:

        „Можемо да због тога пођемо на много шта. Могуће је да ћемо заиста потпуно прекинути односе. Уосталом, ако прекинемо односе са Кином уштедећемо себи 500 милијарди долара“.

        Симптоматично и то што је новинар, који је разговарао са шефом државе, сугерисао да САД престану да дају улазне визе кинеским студентима.

        Трамп је поново рекао да има добре односе са кинеским лидером Си Ђинпингом, али је нагласио да у створеној ситуацији напросто сада не жели да зове.

        Руски сенатор Алексеј Пушков, који је и спољнополитички експерт, оценио је да ће увођење америчких санкција против Кине изазвати политички рат  који би чак могао да доведе до њиховог војног сукоба у Јужном кинеском мору.

        „Очигледно је да ће бити уведене америчке санкције против Кине. Она ће, наравно, одговорити. У супротном, то би за њу био неприхватљив губитак репутације и страшан ударац за њен ауторитет“.

        Пушков прогнозира да ЕУ, по свему судећи, неће пратити амерички удар на Кину и додаје:

        „Највероватније ће уследити неизбежни и дугоочекивани сукоб две велике силе који већ поприма контуре оштрог политичког рата. Врући рат је мало вероватан, али ствари могу и дотле стићи, рецимо – у  Јужном Кинеском мору. То би био веома опасан сценарио за глобалну економију и безбедност“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари