Трамп: Јермени су дивни људи и ми ћемо им помоћи

МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЈЕРМЕНИЈЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА ПРЕГОВАРАЈУ У ВАШИНГТОНУ

Зограб Мнацакањан и Мајк Помпео

* Са Зограбом Мнацакањаном и Џејхуном Бајрамовом (одвојено) разговарали Мајк Помпео и Роберт О` Брајен. Председник САД Доналд Трамп похвалио се да и он посредује у преговорима и оценио да је постигнут „веома добар напредак“

* Мнацакањан рекао да се ради на стабилном прекиду ватре, не кријући да је за његову земљу прихватљиво распоређивање међународних мировних снага

* Портпарол Министарства одбране Јерменије, Арцрун Ованисјан, рекао да „командна места турског ваздухопловства координишу ударе азербејџанских беспилотних летелица по Карабаха

____________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ државни секретар Мајкл Помпео у Вашингтону је одвојено разговарао са министрима спољних послова Јерменије и Азербејџана - Зограбом Мнацакањаном и Џејхуном Бајрамовом.

       После неколико сати се огласио Доналд Трамп који је изјавио да верује да је постигнут добар напредак у тим преговорима о окончању непријатељстава у Карабаху.

       „Хајде да видимо шта ће се још догодити, али верујем да имамо заиста добар напредак“.

       Потом је још изговорио: „Преговарамо са Јерменијом. Са њима имамо врло добре односе. Они су веома добри људи“.

       Одбио је, међутим, да појасни да ли је последњих дана лично имао телефонске разговоре са председницима Азербејџана и Јерменије:

       „Не желим да говорим о томе. Што се Јерменије тиче, у САД имамо много људи који су из Јерменије. Они су дивни људи. Ми ћемо им помоћи“.

       Мнацакањан је разговоре у Вашингтону назвао „врло продуктивним“:

       „Наставићемо да заједнички радимо на успостављању прекида ватре и повратку у мирно решење. Веома је, веома важно што су напори САД у великој мери консолидовани заједничким напорима копредседавајућих Минске групе ОЕБС: Француске и Русије. Ово је један од формата у којем су ове три земље у великој мери уједињене у својим напорима и углавном су координисане и сагласне“.

       Открио је да Јерменија подржава идеју распоређивања мировних снага у Карабаху, верујући да би то омогућило постизање примирја и његову стабилизацију.

       Мнацакањан је, иначе, Атлантском савету у Вашингтону рекао да турски ратни авиони Ф-16 и даље лете изнад Карабаха и да координишу ударе беспилотних летелица по Карабаху.

       За успостављање зоне забрањеног летења над зоном сукоба рекао је да је то иницијатива о којој се може разговарати.

       Претходно је портпарол Министарства одбране јерменије, Арцрун Ованисјан рекао да „командна места турског ваздухопловства координишу ударе азербејџанских беспилотних летелица по Карабаха“.

       У Вашингтону се преговара и о мировним снагама за Карабах.

       Помпеом и Трампов помоћник за националну безбедност Робертом О'Брајен детаљно су разговарали и са Бајрамовом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари