Трамп фелдмаршалу Хафтару дао зелено светло да заузме Триполи и обједини Либију?

БЕЛА КУЋА ОПОВРГЛА ПРЕЛАЗАК САД НА ПОЗИЦИЈЕ ЕГИПТА, УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА , ФРАНЦУСКЕ И С. АРАБИЈЕ

Бела кућа је демантовала да је Трамп подржао Хафтара и позвала агенцију Bloomberg да не шири нетачне информације. Ово је, као што се види, прилично меко, што наводи на закључак да је подршке било, али да се амерички врх предомислио или тог корака напросто уплашио. Могуће је да је јавна подршка повучена, али да Хафтару из САД  нико неће сметати да заузме Триполи

* Велика Британија и врх Европске уније Халифу Хафтара сматрају „агресором“, а председник САД му одао признање за борбу против терориста и на заштити либијских „нафтних ресурса“

___________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКА новинска агенција Bloomberg, која се позвала на своје изворе у врху Трампове администрације, објавила је да је Доналд Трамп у телефонском разговору са командантом Либијске националне армије (ЛНА) Халифом Хафтаром подржао његову офанзиву на главни град Либије.

         Званични Вашингтон досад је подржавао – заједно са Великом Британијом, ЕУ и Уједињеним нацијама – Владу националног сагласја у Триполију, а иста агенција тврди да је председник САД притом одао фелдмаршалу признање на досадашњој борби против терориста и заштити либијских „нафтних ресурса“.          

         Тај „извор“ је чак открио да је Трамп нагласио да САД подржавају „свргавање владе у Триполију коју подржавају УН“.

         Још један „извор“ је навео да је претходно са хафтаром разговарао Трампов помоћник за националну безбедност, Џон Болтон, који је такође подржао Хафтарову амбицију да целу Либију стави под своју контролу.

         Из Брисела је већ одреаговано, али прилично меко, иако је Хафтарова офанзива осуђена.

         Саопштено је да ЕУ очекује да председник САД разјасни своју промењену позицију поводом Либије.

         У Бриселу се процењује да је Трамп одлучио да стане иза Хафтара јер га подржавају и Француска, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Саудијска Арабија.

         Из другог плана – и Русија.

         Истовремно је указано да је у борбама за Триполи претходних дана погинуло око 300 људи, а још најмање 1.000 било рањено.      

         УН и Лондон Хафтара и даље сматрају „агресором“.

         Међутим, Бела кућа је демантовала да је Трамп подржао Хафтара и позвала агенцију да не шири нетачне информације.

         И ово је, као што се види, прилично меко, што наводи на закључак да је подршке било, али да се амерички врх предомислио или тог корака напросто уплашио.

         Могуће је да је јавна подршка повучена, али да Хафтару из САД  нико неће сметати да заузме Триполи.

         Независно од свега, Хафтарова победа би ставила макар привремену тачку на хаос и грађански рат који не престају од свргавања Моамера Гадафија 2011-те. У режији водећих западних држава.

         Хафтар је „офанзиву на Триполи“ објавио 4. априла.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари