The Hill: Русија ће бити међу четири велике силе које ће обликовати нови светски поредак

СИТУАЦИЈА СЕ ДРАМАТИЧНО ПРОМЕНИЛА – УДРМАНЕ СУ ИНСТИТУЦИЈЕ КОЈЕ УПРАВЉАЈУ ГЛОБАЛНОМ ЕКОНОМИЈОМ

* Амерички професор Ендрју ЛАТАМ: Вашингтон неће бити у прилици да гради поредак за Вашингтон, па нови поредак неће бити одраз само америчких вредности и интереса. Одражаваће вредности и интересе земаља попут Кине и Индије, можда чак и Русије. У истој мери као и Сједињених Држава“

______________________________________________________________

       РУСИЈА ће постати једна од четири велике силе које ће формирати нови светски поредак, оценио је америчко онлајн лист The Hill.

       Наведена оцена садржана је у аналитичком тексту  професора међународних односа Ендрјуа Латама који је додатно указао:

       „Светска правила која су се развила након завршетка Другог светског рата задовољавала су само интересе Сједињених Држава, али се тренутно ситуација драматично променила. Институције које управљају глобалном економијом уздрмане су под теретом финансијских криза које се понављају, а чак и стабилне регионалне организације, као што су НАТО и Европска унија, доживљавају невиђене центрифугалне силе које прете да их раскомадају“.

Ендрју Латам

       Нове норме мораће да искреирају светски центри приближно једнаке снаге, а равнотежа међу њима градиће веома дуго.

       У новом свету, предвиђа професор, водиће се рачуна о интересима свих земаља.

       Вашингтон неће бити у прилици да гради поредак за Вашингтон и нови поредак неће бити одраз само америчких вредности и интереса:

Све више ће бити потискивани на свој Запад

       „Нови светски поредак ће одражавати вредности и интересе земаља попут Кине и Индије, можда чак и Русије, у истој мери као и Сједињених Држава“.

       Раније је заменик шефа руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао да Русија, а не Запад, данас обликује будући светски поредак равноправних.

       „Данашња Русија обликује будући светски поредак, а не Сједињене Државе са Британијом и мрачним Кијевом. И, нови равноправни светски поредак биће изграђен“, уверен је Медведев.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари