Свету прети финансијски земљотрес ако Кина почне да распродаје трилион долара које јој САД дугују

У КОНГРЕС САД СТИГАО НАЦРТ ЗАКОНА О ФИНАНСИЈСКОМ КАЖЊАВАЊУ КИНЕ ЗА ПАНДЕМИЈУ КОРОНА ВИРУСА

* Економски стручњак за Кину Ирис Пенг објашњава: „Кина је у стању да изазове колапс долара и финансијских тржишта преплављујући их америчким државним дужничким обвезницама. Само, та финансијска катастрофа била би глобална и погодила би и Кину

* Пекинг ће зато изабрати средњи пут. Престаће да купује нове америчке државне обвезнице, а оних које већ држи – постепено се ослобађати

* Кина је 2013-те држала америчких државних обвезница у вредности 1,32 трилиона долара, а сада држи – 1,09 трилиона. Јапан држи тих „папира“ у вредности 1,12 трилиона долара

_______________________________________________________________________

       ВАШИНГТОН прети Пекингу да му због „кинеског порекла пандемије коронавируса“ вратити трилион долара које му дугује. У сваком случају: значајан део те суме.

        Према извештајима медија, Кина – која је други (после Јапана) највећи држалац државног дуга САД - планира да због реалне опасности да се то догоди прода знатан део „америчких вредносних папира“ које поседује.

       Економисти већ упозоравају да ће то – ако се заиста догоди - нанети страшан ударац долару и америчком тржишту хартија од вредности.

       Крајем марта сенатори Марша Блекберн и Линдси Грем затражили су да Пекинг буде кажњен "због прикривања информација о избијању епидемије у Вухану која изазвала пандемију“. Иницирали су кажњавање Кине, односно обештећивање САД преко анулирања великог дела суме коју америчке државне финансије дугују Пекингу.

       Конгресу САД већ је поднесен нацрт закона о потреби међународне истраге о деловању Пекинга у првим недељама епидемије у Вухану и провинцији Хубеј и стварања "механизма компензације".

       Највиши вашингтонски званичници придружили су се кампањи, а и Доналд Трамп подржао је идеју.

       Рекао је: „Још нисмо утврдили коначну суму одштете, али биће значајна“.

       Међутим, кинески медији већ најављују да је Пекинг спреман да почне да распродаје своје „америчке обвезнице“.

       Најстарији хонгконшки лист на енглеском језику South China Morning Post наводи да ће се то – зависно од развоја ситуације – можда догодити „наредних месеци“:

       „Бела кућа разговара о анулирању целог или дела америчког дуга према Кини који износи 1,1 трилион долара. Таква екстремна мера је мало вероватна, али сама чињеница да се о њој њене расправља могла би Пекинг навести – да би се осигурао од таквог ризика - да смањи суму коју му Америка дугује“.

       Економски аналитичари указују да би то за Вашингтон – ако га Пекинг претекне – имало веома непријатне последице јер би дошло у време САД форсирано штампају доларе ради  финансирања борбу против пандемије и њених економских последица.

       Клиф Тан, шеф одељења за анализу тржишта Источне Азије рекао је хонгконшком листу:

       „Анулираање дуга је тако луда идеја да би свако ко је понуди – требало да озбиљно размисли о својој професионалној подобности“.

       Сваки покушај Вашингтона да не испуни своје дужничке обавезе према Кини имаће бумеранг-ефекат. Поткопаће поверење инвеститора у способност америчке владе да плаћа рачуне. Након што је америчка економија имала у другом кварталу 2020-те пад БДП до 50 одсто. Највећи у историји САД.

       Пекинг може кренути у велику распродају вредносних папира владе САД, а то би била катастрофа: настала би паника на берзама, долар би се урушио. Међутим, Пекинг ће поћи на то само у крајњем случају. Не само зато што би слабљење долара поскупило кинески извоз...

       Економски стручњак за Кину Ирис Пенг објашњава:

       „Кина је у стању да изазове колапс долара и финансијских тржишта преплављујући их америчким државним дужничким обвезницама. Само, та финансијска катастрофа била би глобална и погодила би и Кину“.

       Пекинг ће зато изабрати средњи пут. Престаће да купује нове америчке државне обвезнице, а оних које већ држи – постепено се ослобађати.

       Кина је 2013-те држала америчких државних обвезница у вредности 1,32 трилиона долара, а сада држи – 1,09 трилиона.

       Јапан држи тих „папира“ у вредности 1,12 трилиона долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари