Свет бежи од долара – и Американци признају да га користе као геополитичко оружје

ИНДИЈА ЗАОБИЛАЗИ ДОЛАР ПРИ КУПОВИНИ ИРАНСКЕ НАФТЕ, РУСИЈА И КИНА ТРГУЈУ У ЈУАНИМА И РУБЉАМА

* Наслов у The Wall Street Journal:  „Долар је темељ америчке моћи, али супарници праве обилазне путеве“

* Американце нису само скинули маску империјалног `осмеха` са свог финансијског система, него и признају да да их озбиљно брине што су њихови противници (а и неки савезници) почели да се ослобађају своје `доларске зависности`

* Борба за финансијски суверенитет нарочито је видљива у Европској унији где се кандидати за шефа Европске ццентралне банке (ЕЦБ) напросто заклињу у интернационализацију евра и заштиту ЕУ од пресије долара

_______________________________________________________________________

           Пише: Иван ДАНИЛОВ, РИА Новости

           ЈЕДНА од најпоразнијих промена у официјелном дискурсу САД последњих година јесте то што се америчке дипломате, државни званичници, а и новинари и експерти, више не устручавају да отворено говоре да је долар финансијско оружје које Вашингтон користи против геополитичких конкурената.

         До пре неколико година руски колумнисти би – да су писали да долар није толико новац колико је инструмент америчке хегемоније – био оптужен да шири конспирологију и кремаљску пропаганду. А данас је фраза „Долар је темељ америчке моћи – супарници праве обилазне путеве“ – наслов у The Wall Street Journal  

           Американце нису само скинули маску империјалног `осмеха` са свог финансијског система, него и признају да да их озбиљно брине што су њихови противници (а и неки савезници) почели да се ослобађају своје `доларске зависности`.

           Данас су заштитници Pax Americana (укључујући и руске) престали да бране позицију да у доларском систему нема никаквих проблема и почели да признају да је управо долар – бич Ујка Сама који друге земље не могу избећи, па им је најбоље да олижу америчке чизме...

            Да би се долару ишчупали очњаци, уопште није потребна комплетна замена за америчку валуту.

            Биће довољно да се појаве валуте и системи трговине који ће земљама, које дави Вашингтон, омогућити да и при тоталним америчким санкцијама обављају своје финансијске и спољнотрговинске послове.

            Управо ова могућност и брине Wall Street Journal :

           „Чак и савезници САД, који теже да ослабе америчку контгролу над међународном трговином, раде на алтернативним системима независним од долара. Велика Британија, Немачка и Француска нису подржале антииранске санкције које забрањују и доларске операције са иранским банкама. Раде на систему који ће омогућити њиховим компанијама да са Ираном тргују без долара... Индија такав систем користи од новембра. Она је стари трговински партнер Техерана, а потребна јој је иранска нафта. И Кина и Русија желе да се се ослободе америчке контроле и већ тргују у рубљама и јуанима“.

           То је већ покрет за дедоларизацију. Европски, кинески и руски функционери и водећи бизнисмени увелико се навикавају на мисао да прављење шема за заобилажење долара нема алтернативу.

            Борба за финансијски суверенитет нарочито је видљива у Европској унији где се кандидати за шефа Европске ццентралне банке (ЕЦБ) напросто заклињу у интернационализацију евра и заштиту ЕУ од пресије долара.

            Актуелно руководсто ЕЦБ  је фактички саботирало настојања Европске комисије и Жан-Клод Јункера да се прошири протсор коришћења евра. Тврдило је да „све треба да реши тржиште“, а нови шеф те банке – како ствари стоје – може постати неко од евро-национачлиста. 

            Financial Times је са извесном зачуђеношћу објавио да је Франсоа Вилероа ди Гало – један од кандидата за шефа ЕЦБ – изјавио: „Могуће је да ће се ЕЦБ одрећи свог досадашњег неутралитета и окренути ка међународној експанзији евра. ЕУ је потребно интегрисано тржиште капитала са унификованим системом за хитна плаћања. Можда и са безбедном активом у деноминованим еврима“.

            „Безбедна актива“ би била нешто слично систему америчких државних обвезница, а у суштини – мирна лука за европске капитале који су у кризним ситуацијама бежали преко океана и куповали америчке државне хартије од вредности.

            Способност Вашингтона да долар користи као санкциону батину данас је мања него икад, а смањиваће се и даље.

            Пред САД је незахвалан избор: ударати батином пуном снагом или је сачувати за касније, за крајњи случај.

            Ако су прве три године Трампове владавине свет нечему научиле, онда треба очекивати да се Бела кућа одлучи за максилано агресивну варијанту са максималним краткорочним ефектима.

            По иронији судбине – како тачно уочавају амерички новинари – управо понашање и подстиче `остатак света` да се што пре ослобађа доларске зависности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари