Шведски војни инструктори у Британији спремају Украјинце за рат против Русије

ИМА ИХ И ИЗ НОРВЕШКЕ, А ДРЖЕ ИМ ПРОДУЖЕНЕ - ПЕТОНЕДЕЉНЕ КУРСЕВЕ

* Швеђани у обуку укључују око 120 својих војних специјалиста који су у саставу Скараборгског пука, једног од најстаријих оклопних пукова шведске војске

* Украјинци имају доста тога да науче - од основне обуке до тактике у условима градских борби која неретко подразумева пуцање на транспорт и у било који прозор, јер, објашњено им је, управо тамо може бити сакривени непријатељ

_____________________________________________________

       КAДА је Влада Велике Британије саопштила да се програм за војну обуку украјинских цивила на њеној територији проширује на пет недеља, из видног поља многих аналитичара склизнула је важна информација да међу војним инструкторима по броју преовлађују они из нордијских земаља.

       О чему сведочи ова чињеница, те да ли она више говори о намери нордијских земаља да докажу своју лојалност политичком Западу или о геостратешкој игри Лондона?

       Војни инструктори из нордијских земаља упућени су, како наводи тамошња штампа, у Британију да би као саставна јединица јединственог контингента, учествовали у организацији петонедељних курсева борбене обуке намењене украјинским војницима без борбеног искуства.

       Недавно је Албион угостио прву серију шведских инструктора који су своје искуство демонстрирали у Украјини, у операцији Унифиер, као део уједињене радне групе Оружаних снага Kанаде. Сада Шведска планира да пошаље око 120 војних специјалиста који су у саставу Скараборгског пука, једног од најстаријих оклопних пукова шведске војске.

       Занимљива је чињеница да у мирнодопским временима његови кадрови обучавају шведске регруте, и, парадоксално, с обзиром да је реч о војно неутралној земљи, учествују у прекоморским операцијама шведске војске.

       Сада је у пуку, чије је родно место град Шевде, организована обука инструктора, као и комплетирање консолидоване јединице коју чине страни преводиоци.

       Језичка баријера показала се као сложени проблем услед кога већ месецима није комплетиран ниједан контингент који помаже Kијеву.

       У самој Украјини представници пука обучавају стрелце, артиљеристе (отворено је питање и шведске испоруке артиљерије Украјини), противтенкисте, снајперисте и друге војне специјалце.

       Вреди напоменути да западни инструктори темељно раде са украјинским регрутима, будући да су припадници заједничког контингента прошли строгу селекцију и да махом имају искуства у мисијама обуке у Ираку и Авганистану, као и у Источној Европи.

       Украјинци имају доста тога да науче - од основне обуке до тактике у условима градских борби која неретко подразумева пуцање на транспорт и у било који прозор, јер, објашњено им је, управо тамо може бити сакривени непријатељ.

       Земље које шаљу своје инструкторе такође обезбеђују опрему сваком члану групе, па ће војници не само стати у формацију АПУ као обучени кадар, већ и комплетно опремљени.

       План је да до 31. децембра са могућим мањим померањима, комбиновани контингент из Северне Европе припреми појачање за АПУ у групама од 200 јединица. С обзиром да обновљеној мисији „Унифиер“ приступају и нове земље, требало би очекивати да у Британију дође најмање стручњака са Новог Зеланда, Данске и Норвешке.

       Неко би могао олако закључити да сабирање инструктора нордијских земаља објашњава географска близина. Далеко ближе истини је претпоставка да овакав одабир одговара Британији која - продубљујући сарадњу у оквиру Уједињених експедиционих снага - настоји да повећа свој утицај на Арктику и у Балтичком региону.

       Наталија Сенковић

      https://iskra.co/svet/igra-na-temzi-kako-instruktori-iz-nordijskih-zemal...


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари