Све гласнији захтеви да Европска унија постане „либерална империја“

ТВРДИ СЕ ДА ЈЕ ТО НЕОПХОДНО ДА БИ БИЛА КОНКУРЕНТНА ДРУГИМ ИМПЕРИЈАМА-ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА

* Ги ВЕРХОФСТАТ, екс-премијер Белгије, признати идеолог европског либерализма и један од главних `ледоломаца` међу онима који раде на стварању „Сједињених Држава Европе“ изговорио је: „Сутрашњи светски поредак неће бити заснован на националним државама или земљама. Тај поредак ће почивати на – империјама које ће империје владати светом, а то су САД, Кина, Индија и Русија. Европска унија у том будућем свету империја мора градити своју обједињену суперсилу која ће се базирати на либерализму, слободи и парламентаризму

* Верхофстат је до пре два месеца пуну деценију био шеф либерално-демократске групације у Европском парламенту, а и даље званични преговарач Европарламента са Великом Британијом о Брегзиту. Зато ни ове његове речи нису тек приватно мишљење: „Хајде да постанемо империја. Империја добра, а не зла“

* Судећи по овацијама које добијају међу либералима Верхофстат и његове колеге (он је последње добио на годишњој конференцији бреитанских либералних демократа у Борнмуту) – оно што лансирају постаје неповратна тенденција. Идеје о европском империјализму више се у тим круговима не одбацују априори. Одустаје се и од мантре да се „империје урушавају“

__________________________________________________________________

        Аутор: Владимир КОРНИЛОВ

        И РУСКИ либерали имају цео сет готових фраза за све животне ситуације. Не мењају их годинама, то су за њих аксиоми које не треба доказивати.

         Такви аксиоми су за њих: “Стаљин је лош, Запад је добар“, „Све империје се пре или касније уруше“.

        Има овога још, али ево непријатне новости за либералне: мантра о „добром Западу“ више није аксиом. Штавише, са њом се не слажу лидери европских либерала који траже да Европска унија прерасте у империју.

        На то отворено позива бивши белгијски премијер Ги Верхофстат, који је до пре два месеца пуну деценију био шеф либерално-демократске групације у Европском парламенту. Он је и даље званични преговарач Европарламента са Великом Британијом о Брегзиту. Зато његове речи нису просто „лично мишљење“.

Ги Верхофстат

        Екс-премијер Белгије је признати идеолог европског либерализма и један од главних `ледоломаца` савременог европског либерализма  међу онима који раде на стварању „Сједињених Држава Европе“.

        Своја империјална прижељкивања Верхофстат је изложио са трибине годишње конференције британских либерал-демократа која је одржана у летовалишту Борнмут на југу Енглеске. На себи је имао мајицу са псовкама на рачун присталица Брегзита, а рекао је буквално ово:

        „Сутрашњи светски поредак неће бити заснован на националним државама или земљама. Тај поредак ће почивати на – империјама“.

        Притом је побројао које ће империје владати светом: САД, Кина, Индија и Русија. Додао је да Европска унија у том будућем „свету империја“ мора градити своју обједињену суперсилу која ће се базирати на либерализму, слободи и парламентаризму.

        Уследио је бурни аплауз. Од публике – што је посебно симптоматично – која себе сматра либерал-демократама.

        Није нова мисао да је ЕУ империја или да то треба да постане. О томе је сада већ далеке 2007-ме проговорио тадашњи шеф Европске комисије Жозе мануел Барозо. Истина, додао је да је ЕУ – „прва неимперијална империја“.

        То је тада изазвало комешање, али су уследиле изјаве, књиге и свакакве друге публикације у којима је образлагана идеја о ЕУ као „либералној империји“.

Премьер-министр Борис Джонсон выступает перед журналистами у резиденции на Даунинг-стрит, 10  

Он на конференцији британских Либералних демократа

        Верхофстат такође не говори први пут о томе. Он је, наиме, још 2008-ме, у својјим размишљањима о будућности ЕУ, указивао да долази „нова епоха – епоха империја“. И упозораваао: да ЕУ мора међу њима заузети достојно место ако не жели да буде избачена из историје.

        Он је после америчких председничких избора 2016-те, на којима је на власт дошао либералима мрски Доналд Трамп, чак отворено предложио:

        „Хајде да постанемо империја. Империја добра, а не зла“.           

        Сада се показало да либерално-демократска публика Албиона више не само да не одбацује појам „империја“, него га и поздравља и тако потврђује своју спремност да буде део јединствене цивилизације која ће бити у стању да равноправно конкурише Русији, САД или Кини.

        Истине ради, владајући европски естаблишмент не дели баш сасвим такве емоције.

        Одлазећи шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер опрезно је прокоментарисао Верхофстатове речи:

        „Не свиђа ми се израз империја... Звучи прилично агресивно и милитаристички“.

        Међутим, подржао је његово залагање за „обједињену европску силу која би се супротставила  конкурентима који надиру и јачају“.

        Судећи по овацијама које добијају међу либералима Верхофстат и његове колеге – оно што лансирају постаје неповратна тенденција.

        Идеје о европском империјализму више се у тим круговима не одбацују априори. Ту се и демантује њихова мантра да се „империје урушавају“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари