Шпијун за шпијунске филмове: Пол Вилан има држављанства САД, Велике Британије, Канаде и Ирске

ФИРМА ИЗ МИЧИГЕНА ЗА КОЈУ ТОБОЖЕ РАДИ ОБЈАВИЛА ЈЕ ДА ЈЕ У МОСКВУ ОТИШАО „ЛИЧНИМ ПОСЛОМ“

* По америчким папирима, Вилан је шеф службе безбедности велике америчке компаније BorgWarner, чије је седиште у Мичигену, а бави се продајом делова за аутомобиле. Деведесетих је био у америчког Ратној морнарици у коју је дошао из полиције државе Мичиген

___________________________________________________________________________

         СТЕЈТ департман је током три протекла дана чинио све што је било у његовој моћи да Пола Вилана – који је у Москви ухапшен при извођењу шпијунске акције – „опере“ и представи као жртву зле намере или непрофесионалности руске контрашпијунаже.

         Ударајући у те жице, тражио је – чак полупретећим тоном – да Вилан буде одмах ослобођен. Међутим, клупко се одмотава на начин који никоме у Вашингтону није по вољи.

         Руска државна новинска агенција ТАСС објавила је  - позвавши се на извор у Министарству иностраних послова РФ – да Вилан поред америчког и британског има још нека држављанства и пасоше.

         Баш као шпијун из филмова.

         Тај „извор“ је ТАСС, вероватно  ради искушавања друге стране – само оволико: „Мислим да Виланово британско и америчко држављанство нису једина“.

         Британска амбасада у Москви већ је потврдила да Вилан има и држављанство те земље. Чак је Лондон затражио да његов конзул у главном граду Русије добије прилику да разговара са ухапшеним Американцем.

         Медији увелико пишу да Вилан има и држављанства Канаде и Ирске.      

         По америчким папирима, Вилан је шеф службе безбедности велике америчке компаније BorgWarner, чије је седиште у Мичигену, а бави се продајом делова за аутомобиле.

         Вилан је 90-их био у америчког Ратној морнарици у коју је дошао из полиције државе Мичиген.

         Фирма BorgWarner објавила је да га није послала у Москву на службени пут, већ да је у грлавни град Русије отпутовао „личним послом“.      

         У Русији се – за шпијунажу каква се Вилану приписује – може добити 10 до 20 година затвора.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари