Сорош опет кинеског лидера Си Ђинпинга назива „највећом претњом“

НАВЕО ДА КИНА ИМА 130 МИЛИОНА СТАНОВНИКА МАЊЕ НЕГО ШТО ВЛАСТ ТВРДИ

 

* Рекао: „Кина је најбогатији, најмоћнији и технолошки најнапреднији ауторитарни режим на свету. Стога се лидер НР Кине може назвати опасним противником отворених друштава, будући да има алате контроле са којима стиче предности“

       АМЕРИЧКИ милијардер-шпекулант Џорџ Сорош назвао је кинеског председника Си Ђинпинга „највећом претњом“.

       Наступивши у панел-дискусији у организацији Хуверовог института, рекао је и да Си влада помоћу застрашивањем па сс нико не усуђује да му каже оно што не жели да чује.

       Сорош је оценио и да се Кина суочава са економском кризом чије је „сидро“ на тржишту некретнина, које је главни покретач развоја Кине  од доласка Си Ђинпинга на власт 2013. године.

       Милијардер је навео на кинеском тржишту некретнина у септембру 2021. године било далеко више продаваца него купаца, па су цене некретнина почеле да падају.

       Сорош не крије да га занима - како ће се кинеске власти носити са кризом.

       Према његовим речима, у Кини постоји и озбиљан демографски проблем:

       „Наталитет је у Кини много нижи него што показују званичне бројке. Стручњаци процењују да је стварна популација око 130 милиона испод званичне бројке од 1,4 милијарде људи. То би могло да погорша кризу у сфери некретнина, а и да доведе до мањка радне снаге, фискалног оптерећења и успоравања привреде“.

       Сорош је уверен и да се Си суочио са озбиљним проблемима са вакцинама:

       „Они су развили вакцину за борбу против соја коронавируса из Вухана, а свет се већ бори против других сојева - прво са Делтом, па сада и са Омикроном. Си, међутим, неће признати проблем све док не буде поново изабран за трећи мандат“.

       Сорош се нада да ће „неко мање репресиван“ заменити Си Ђинпинга.

       Сорош је још 2019. године Си Ђинпинга назвао најопаснијим противником „отворених друштава“.

       Према његовим речима, Кина је најбогатији, најмоћнији и технолошки најнапреднији ауторитарни режим на свету. Стога се лидер НР Кине може назвати опасним противником „отворених друштава“, будући да има алате контроле са којима стиче предности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари