Сорош: Европска унија се може распасти попут Совјетског Савеза

ОЦЕНИО ДА ЈЕ У “РЕВОЛУЦИОНАРНОМ ТРЕНУТКУ“ И ДА „МЕСЕЧАРИ КА СВОМ УНИШТЕЊУ“

* Да би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину – нагласио је Џорџ СОРОШ и закључио: „У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. века

______________________________________________________________________

         УКОЛИКО се Европска унија не пробуди и не препозна унутрашње и спољашње претње завршиће као Совјетски Савез, изјавио је милијардер Џорџ Сорош, алудирајући на распад СССР и советског блока 1991. године.

         Како преноси CNBC, Сорош је рекао да Европа "месечари према свом уништењу“, а да народ Европе мора да се пробуди пре него што буде касно.

         Он додаје да је ЕУ тренутно у "револуционарном тренутку", а да је крајњи исход "крајње неизвестан".

         Најгора од свега, каже Сорош, је чињеница да ни европски лидери ни њени грађани нису свесни ситуације.

         Сороша тренутно руководство Европе подсећа на совјетски политбиро када се Савез распао - настављајући да издаје указе као да су и даље релевантни.

         По питању избора за Европски парламент, Сорош каже да је то тачка у којој ће доћи до новог сукоба у ЕУ - очекује се да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

         "Нажалост, антиевропске снаге уживају предност на изборима. Постоји више разлога за то, укључујући и старомодни партијски систем који је присутан у већини европских земаља, немогућност промене споразума и недостатак правних средстава за кажњавање држава чланица које крше принципе на којима је ЕУ основана", рекао је Сорош.

         Што се тиче Немачке, Сорош је оценио да се коалиција окупљена око Хришћанско-демократске уније канцеларке Ангеле Меркел, која служи свој последњи мандат, неће моћи да делује у потпуности проевропски, јер притисак врши ултрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД).

         Ситуацију по питању Брегзита Сорош види као толико компликовану да Британци, каже, сада само желе да се све заврши, иако ће то бити догађај који ће дефинисати будућност Британије у наредних неколико деценија. Он додаје да британска јавност полако схвата "тешке последице" које ће имати излазак Британије из ЕУ.

         Италија је по његовом мишљењу направила "фаталну грешку" када се 2017. године позвала на Даблински споразум, који налаже да мигранти морају да затраже азил у првој земљи у коју уђу. Борба Италије са растућим бројем миграната бацила је државу у руке антиевропске Лиге и Покрета пет звезда 2018. године, додаје Сорош.

         Како би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину.

         "У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. века", упозорава Сорош.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари