Шолц: За Запад су прошла срећна времена стабилног економског раста и ниске инфлације

НА ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У БЕРЛИНУ ЧАК РЕКАО ДА ЗА ТО НИСУ КРИВИ НИ РАТ У УКРАЈИНИ НИ ПАНДЕМИЈА

* Нагласио: „Рат између Русије и Украјине и економске последице пандемије можда су убрзали крај срећних времена, али нису имали ни улогу окидача. Азијске земље су деценијама производиле јефтину робу за европско, северноамеричко и кинеско тржиште, али је током година просечна куповна моћ Азије нагло порасла, па се сада азијске земље такмиче са Европом“

_________________________________________________________

         ЗАПАДНИ лидери су се протеклих месеци утркивали ће громогласније и оштрије оптужити Русију за све лоше што се догађа и у њиховим земљама и широм света. Али, није више тако.

       Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је прави разлог актуелне економске кризе у Европи раст азијских економија, а да су пандемија и рат у Украјини само  „убрзали трендове“.

       Гостујући на економском форуму у Берлину, упозорио је да су за Запад срећна времена са стабилним економским растом и ниском инфлацијом прошла.

       Чак је додао и да нису могла предуго да потрају, па наставио:

       „Рат између Русије и Украјине и економске последице пандемије можда су убрзали крај срећних времена, али нису имали ни улогу окидача“.

       Указао је да су азијске земље деценијама производиле јефтину робу за европско, северноамеричко и кинеско тржиште, али да је током година просечна куповна моћ Азије нагло порасла.

       „Дошло је до тога да се сада, нагласио је Шолц, азијске земље такмиче са Европом у енергетици, сировинама и технологији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари