Шолц: Немачка неће правити своје нуклеарно оружје – неће ни „европски атомски кишобран“

БЕРЛИН СЕ СПОРАЗУМОМ ОБАВЕЗАО ДА КИЈЕВУ ПОМАЖЕ 10 ГОДИНА - ЗА ПОЧЕТАК МУ ДАЈЕ 15 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Зеленски и Шолц - Дмитриј Медведев њихов споразум

назива новим савезом нациста и бандероваца

* Немачки канцелар након потписивања споразума са Владимиром Зеленским нагласио да мировни преговори немају смисла ако подразумевају капитулацију Кијева и да његова земља неће постати страна у сукобу: „У Украјини неће бити немачких војника“

* Немачки министар одбране Борис ПИСТОРИЈУС изјавио је да ће Немачка ове године Украјини обезбедити три до четири пута више артиљеријских граната него током две досадашње године рата. Навео је и да је у немачком буџету за 2024. годину обезбеђено 3,5 милијарди евра за производњу муниције

__________________________________________________________

          НЕМАЧКА се споразумом о безбедносним гаранцијама Украјини, који су потписали Олаф Шолц и Владимир Зеленски, обавезала да ће пружати подршку Кијеву током десет година.

          У споразуму се такође наводи да ће Немачка помагању Украјини бити посвећена онолико дуго колико буде потребно да јој помогне да се одбрани, „обнови територијални интегритет, обезбеди слободну и демократску будућност“.

          Говорећи о могућем коришћењу руске имовине, у документу се напомиње да Немачка, заједно са својим партнерима у Европској унији и Групи седам (Г7), намерава да искористи сва правна средства како би приходи од руске имовине могли да се користе за подршку Украјини.

          Поврх свега, у документу се говори и о међународном механизму за надокнаду штете Украјини.

          Шолц је извјавио да ће Немачка пружити помоћ Украјини у износу од 15 милијарди евра 2024. Према његовим речима, од тог износа - седам милијарди евра биће потрошено на оружје, а још шест ће Кијев добити наредних година.

          Шолц је такође оценио да мировни преговори немају смисла ако подразумевају капитулацију Кијева.

          Навео је да се разговори о организовању преговора „уз учешће представника из целог света“ воде у Давосу, Џеди, Копенхагену и на Малти.

          Немачки канцелар  је посебно нагласио да споразум са Кијевом не значи да ће Немачка постати страна у сукобу.

          У том контексту је додао: „У Украјини неће бити немачких војника“.

          Још наглашеније је објавио да је Немачка „одавно одлучила да не прави сопствено нуклеарно оружје“ и да Берлин одлучно одбија позиве да се формира европски нуклеарни кишобран.

          Објаснио је да је већ интегрисана у систем нуклеарног одвраћања НАТО.

          Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да ће Немачка ове године Украјини обезбедити три до четири пута више артиљеријских граната него током две досадашње године рата.

           Навео је да је у немачком буџету за 2024. годину обезбеђено 3,5 милијарди евра за производњу муниције.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари