Си Ђинпинг глатко одбио позив Џоа Бајдена да се сретну

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР ИМА И ДРУГЕ ПРОБЛЕМЕ: БЕЛА КУЋА ДВА ПУТА ПРЕКИДАЛА ПРЕНОС ЊЕГОВИХ НАСТУПА

* Financial Times тврди да је Си Бајдену директно и потпуно отворено ставио до знања: прво промените тон према Кини и учините нешто позитивно за наше билатералне односе

* Друго цензурисање Бајдена догодило се када је сенатор-републиканац Џејмс Риш, председник Одбора за спољне послове, поводом првог поставио питање: како се догодило да је Бела кућа прекинула пренос догађаја са Бајденом усред председникове изјаве? Па наставио: „Неко у Белој кући очито има овлашћење да притисне одговарајуће дугме и заустави председника усред реченице. Ко је тај човек?"

_____________________________________________________

         У СЛУЧАЈУ америчког председника Џоа Бајдена постаје све тачније оно што се некад говорило: свита игра краља.

       Бела кућа је неочекивано прекинула пренос са Бајденовог брифинга у Сенату САД посвећеног повлачењу из Авганистана.

       Бајден је био цензурисан од својих  - два пута за два дана.

       Први пут усред разговора са званичницима Ајдаха, поводом пожара. А други пут - када му је сенатор-републиканац Џејмс Риш, председник Одбора за спољне послове, поставио питање: како се догодило да је Бела кућа прекинула пренос догађаја са Бајденом усред председникове изјаве?

       Риш је упозорио и упитао: „Неко у Белој кући очито има овлашћење да притисне одговарајуће дугме и заустави председника усред реченице. Ко је тај човек?"

       Одмах потом је директан пренос био прекинут. Нема сумње: да се не би чуло шта је Бајден одговорио...

       Крајем августа су званичници Бијеле куће током конференције за новинаре Бајдену искључили микрофон након што га је новинар питао о евакуацији Американаца из Авганистана.

       Објашњење последњег инцидента морао је да смисли шерф америчке дипломатије Ентони Блинкен.

       Изјавио је да у Белој кући не постоји нико ко би могао да Бајдена прекине усред реченице или да му искључи микрофон.

       Да би био уверљивији, додао је:

       „Председник говори сам за себе. Он доноси све стратешке одлуке! Ако неко и покуша да га спречи да каже оно што мисли - вероватно неће дуго остати на послу“.

       Међутим, ово нису највећи и главни проблеми – ни Бајдена ни Беле куће.

       Како је објавио The Financial Times, амерички председник је прошле недеље телефонски разговарао  са кинеским председником Си Ђинпингом и позвао га да се сретну.

       Си је понуду – одбио.

       Financial Times тврди да му је директно и потпуно отворено ставио до знања: прво промените тон према Кини и учините нешто позитивно за наше билатералне односе.

       Бела кућа је поводом тог телефонског разговора објавила да Бајден и Си желе да  конкуренција између Сједињених Држава и Кине не прерасте у њихов сукоб.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари