Шеф немачке дипломатије: Прошла је ера када је Америка била глобални жандарм

МАС: „О БУДУЋНОСТИ БЛИСКОГ ИСТОКА СЕ ОДЛУЧУЈЕ У АСТАНИ И СОЧИЈУ А НЕ У ЖЕНЕВИ  И ЊУЈОРКУ“

* У Минхену се срели и Сергеј Лавров и Мајк Помпео. Дражвни секретар САД је – излазећи од руског колеге- гласно изговорио Good luck“. Потенцијални значај тих речи је Марија Захарова, портпаролка Министарства иностраних послова РФ, оценила речима: „Данас Американци мало коме желе нешто добро!“

__________________________________________________________________________

        ПРОШЛО је време када су Сједињене Државе биле светски жандарм – изјавио је Хајко Мас.

        У наступу на Минхенском безбедносном форуму, шеф немачке дипломатије – не везујући за реч „жандарм“ никакву лошу поруку и значење, одмах у наставку указао:

        „Завршила се ера када је Америка била свеприсутни глобални жандарм. Центар одлучивања о многим крупним конфликтима сада је друге, укључујући нарочито Москву. Пример су и Сирија и Авганистан“.

        Да би био још јаснији, додао је:

        „О будућности Блиског истока сада се одлучује у Астани и Сочију, а не у Женеви и Њујорку“.

        Један `мали догађај` у Минхену индиректно је потврдио Масове речи.

        У главном граду Баварске се руски министар инсотраних послова, Сергеј Лавров срео са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

        Тачније, Американац је дошао „на ноге“ руском колеги. Разговарали су у `соби за преговоре`, коју су организатори Форума ставили на располагање руској делегацији.

        како је посведочила портпаролка руске дипломатије, Марија Захарова, сви који су се нашли испред те просторије – у моменту када је Лавров испраћао свог госта – изговорили су нешто налик на „аух“.

        Помпео је - излазећи од лаврова – гласно изговорио „Good luck“. Толико гласно да су могли јасно да чују и они који су били најдаље од њега.

        Захарова је тим поводом оценила: „Данас Американци мало коме желе нешто добро!“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари