Шеф француске дипломатије: Победа Русије биће и економски кошмар за Европску унију

ТВРДИ ДА ЋЕ ЗЕМЉЕ ЕУ ПОМАГАЊЕМ УКРАЈИНИ ЗАДРЖАТИ КОНТРОЛУ НАД СВОЈОМ СУДБИНОМ  

Стефан Сежурне

* Стефан СЕЖУРНЕ: Пређе ли украјинско пољопривредно земљиште под руску контролу – Москва ће контролисалати 30 одсто светског извоза пшенице“, па ће европски фармери бити под њеним притиском на тржиштима

* Француски министар позвао да Запад спречи да нуклеарна електрана Запорожје, која је након референдума 2022. године ушла у састав Руске Федерације, остане под руском контролом. Тврди да би то „створило огромну претњу Европи“ која би доживела „економски шок без преседана“

_________________________________________________________________

          ЗЕМЉЕ Европске уније могу имати озбиљне економске проблеме ако Русија победи у украјинском сукобу - оценио је француски министар спољних послова Стефан Сежурне.

          У колумни коју је написао за Le Monde, прецизирао је да је један од главних ризика за ЕУ ​​повезан са могућим преласком украјинског пољопривредног земљишта под руску контролу. Нагласио је да би Русија у том случају контролисала „30 одсто светског извоза пшенице“, па би европски фармери „били под њеним притиском на тржиштима“.

          Према Сежурнеу, земље ЕУ би у таквим околностима биле принуђене да се одрекну дела свог прехрамбеног суверенитета и да дају „Русији невиђене могућности за притисак и принуду“.

          Шеф француског министарства спољних послова је такође позвао да Запад спречи да нуклеарна електрана Запорожје, која је након референдума 2022. године ушла у састав Руске Федерације, коначно остане под руском контролом.

          Сежурне сматра да би то „створило огромну претњу Европи“ која би доживела „економски шок без преседана“.

          Шеф француске дипломатије је уверен да западне земље морају и даље подржавати Украјину како би  спречиле економске проблеме и осигурале своју безбедност.

           „Подршка Украјини – закључио је Сежурне - значи и задржавање контроле над судбином наше економије“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари