Шеф британског Генералштаба тражи да Запад против Русије и Кине ратује – без рата

ГЕНЕРАЛ НИК КАРТЕР ТО ЗОВЕ „РАТОМ ИСПОД ПРАГА РАТА“ СА ПРЕНОШЕЊЕМ ОПЕРАЦИЈА У САЈБЕР-ПРОСТОР

Ник Картер

* Картер је крајем септембра представио свој план за вођење „политичког рата“ против „ауторитарних противника Уједињеног Краљевства“

* Врх НАТО је – као својеврсни одговор на тврдњу Емануела Макрона да је алијанса преживела мождану смрт – утврдио предлог концепције `НАТО 2030: Уједињење за нову еру`. На том документу је радила „група мудраца“ - углавном бивших министара спољних послова и одбране великих европских земаља) коју су предводили Немац Томас де Мезијер и Американац Вес Мичел

* Американци и Британци тешко ће убедити остале у ЕУ и НАТО да им је потребна  конфронтација са Кином јер би тај сукоб био самоубиство за Европу, како у економском, тако и у геополитичком погледу. Зато је де Мезијер рекао; „Ми не желимо да НАТО постане и пацифичка алијанса. То би већ било претерано"

_____________________________________________________

       ШЕФ британског Генералштаба, генерал Ник Картер рекао је да је земљама НАТО пакта за победу над Русијом и Кином неопходна надмоћ у игри коју те две земље сматрају својом, објавио је The Times.

       Овај лист је објавио одломке из Картеровог говора у којем је указао да и Лондон треба да „ојача своје могућности у сајбер простору“.

       Истовремено је нагласио да позиције у ваздушном и морском простору треба `омекшати како би се Москва и Пекинг победили испод прага рата“.

       Другим речима: ратовањем без правог рата.

       Британски генерал је, у истом контексту, оценио да је важно „користити мање агресиван тон у информационом простору“.

       Картер је крајем септембра представио свој план за вођење „политичког рата“ против „ауторитарних противника Уједињеног Краљевства“.

       Стратегија британских супарника, према Картеру, „усмерена је на подривање кохезије, економске, политичке и социјалне отпорности и на борбу за стратешку предност у кључним регионима света“.

       Картер је међу земље које користе сајбер и информативне нападе сврстао Русију, Иран и Северну Кореју.

       Начелник британског Генералштаба отворено је позао колеге из западних савезничких земаља да коренито промене начин размишљања и да воде борбу (против Русије и Кине) „испод прага рата“.

       Шеф комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента) - Константин Косачев – сматра да овакве изјаве кључних британских генерала указују на намеру Лондона да објави информативни рат Русији и другим земљама, које Велика Британија сматра „ауторитарним противницима“.

       Врх НАТО је – као својеврсни одговор на тврдњу Емануела Макрона да је алијанса преживела мождану смрт – утврдио предлог концепције `НАТО 2030: Уједињење за нову еру`.

       На том документу је радила „група мудраца“  - углавном бивших министара спољних послова и одбране великих европских земаља) коју су предводили Немац Томас де Мезијер и Американац Вес Мичел.

       У досадашњој концепцији, од пре 10 година, Русија је била „партнер“, а о Кини није било ни речи. А асада је Западу потребно да управо Москва и Пекинг буду у улози главних противника западног модела светског поретка.

       Унутар `групе мудраца` највише су се спорили Француз Ибер Ведрин и Пољакињ Ана Фотига, али „мудраци“ су се на крају ипак сложили: Русија је главна војна претња НАТО најмање наредних десет година, а Кина - потенцијални супарник.

       Како је прецизирао генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг, Кина није противник НАТО, али не дели систем вредности Запада, врши притисак на друге државе и све више учествује у ривалству са нама“.

       Предложена је формула за деловање: „обуздавање и дијалог“.

       Французи и Италијани су акценат стављали на `дијалог`, а  Британци и Пољаци – на `обуздавање`).

       Американци и Британци тешко ће убедити остале у ЕУ и НАТО да им је потребна  конфронтација са Кином јер би тај сукоб био самоубиство за Европу, како у економском, тако и у геополитичком погледу.

       Зато је де Мезијер рекао; „Ми не желимо да НАТО постане и пацифичка алијанса. То би већ било претерано".

       Сви су изгледи да Вашингтон и Лондон нишане Русију да би Америка остала један на један са Кином...

       Пекинг има већ сада довољно разлога да антируски курс НАТО сматра и – антикинеским.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари