Сад је већ јасније: под којим условима ће почети руска велика офанзива у Украјини

ЗАВЕСУ ДОНЕКЛЕ РАЗМАКАО ХЕРОЈ РУСИЈЕ – ПУКОВНИК РУСТЕМ КЛУПОВ

Руски противтенковски систем "Корнет" у дејству

* „Пре или касније, украјинске оружане снаге ће сигурно прећи у дефанзиву. Чим то ураде, одмах очекујте наш контранапад. Увек се то ради овако: првог дана се проверава није ли дефанзива само варка. Ако се утврди да није – другог дана почиње „преоравање“ артиљеријом и ракетама непријатељских положаја. Трећи дан се прелази у контранапад“

* „Противудар на оперативном нивоу мораће да изведу наше свеже снаге из оперативне резерве. Њихов задатак биће да врате и територије које су нам Украјинци „уграбили” током свог налета прошле јесени. Потом ћемо започети своја офанзивна дејства која ће се постепено развити у пунокрвну офанзиву“

__________________________________________________________

          MНОГИ у Русији, а и изван ње, већ месецима постављају питање: зашто Руси не крећу у контранапад већих или великих размера?

          Није га затворило ни указивање министра одбране РФ, Сергеја Шојгуа, да је сада главни задатак руске војске – уништавање украјинске ратне технике. Имао је, нема сумње, у виду и ратну технику и војну инфраструктуру коју Руси ракетама и дроновима уништавају широм Украјине. Често и стотинама километара далеко од фронтова.

          Свој одговор на „вруће питање“ када ће почети руска офанзива дао је и Херој Русије пуковник Рустем Клупов.

          Он је прво проценио: „Пре или касније, украјинске оружане снаге ће сигурно прећи у дефанзиву. Чим то ураде, одмах очекујте наш контранапад. И то брз контранапад. Увек се то ради овако: првог дана се проверава да ли је  непријатељ заиста стао, није ли заустављање само варка. Ако се утврди да је прешао на дефанзиву – другог дана почиње „преоравање“ артиљеријом и ракетама његових положаја. Трећи дан се прелази у контранапад“.

          Додатно је прецизирао: „Три су услова за кретање у контранапад. Прво, непријатељ мора бити ослабљен артиљеријско-ракетном припремом. Друго, непријатељ мора остати без резерви или без могућности да их пребаци на линију фронта. Трећи услов се тиче нас самих: морамо имати снаге потребне да кренемо у контранапад“.

          Клупов је посебно указао да ће сигуран сигнал да Русија креће у контраофанзиву бити увођење „свежих снага које су сада у резерви“:

          – Са трупама које су се досад браниле, које су сада на фронтовима, могући су само ограничени контранапади. Све наше успешне акције код Купјанска, Авдејевке и на другим местима - све су то били контранапади тактичког значаја. То је извођено на тактичком нивоу нашим одбрамбеним снагама.

          Клупов је додатно разјаснио:

           - Противудар на оперативном нивоу мораће да изведу наше свеже снаге из оперативне резерве. Њихов задатак биће да врате и територије које су нам Украјинци „уграбили” током свог налета прошле јесени. Потом ћемо започети своја офанзивна дејства која ће се постепено развити у пунокрвну офанзиву.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари