Руски милијардер Олег Дерипаска прогнозира крај „америчког сна“

 „КРАЉ АЛУМИНИЈУМА“  УВЕРЕН ДА СЕ ЗА АМЕРИКАНЦЕ СВЕ МОЖЕ ЗАВРШИТИ И КАО ТРАГЕДИЈА

* Америка може, процењује Дерипаска, прижељкивати да председник Кине Си Ђинпинг наредних неколико година почини превише грешака или да се кинески државни и партијски апарат побуне против њега, али то – и кад би се којим чудом и догодило – не би отклонило ни један од главних проблема САД

* Он прогнозира да ће спајање Кине и Тајвана, до којег ће доћи 2025-2026. године, не само решити све преостале технолошке проблеме Пекинга, него ће и Пацифик учинити унутрашњим кинеским океаном

____________________________________________________

       РУСКИ богаташи гледали су свих последњих година – од распада СССР до данас – на Америку и Запад као на свој светионик.

       Многи од њих су у Британији и САД школовали своју децу, куповали пентхаусе и дворце по Лондону, Њујорку и Вашингтону. Само, изгледа да се ствари мењају.

       Руски милијардер Олег Дерипаска, којег називају и „краљем алуминијума“,  изјавио је да ће Америка, у најбољем случају, озбиљно посрнути... Објаснио је и зашто:

       «Америка може, наравно, прижељкивати да председник Кине Си Ђинпинг наредних неколико година почини превише грешака или да се кинески државни и партијски апарат побуне против њега, али то – и кад би се којим чудом и догодило – не би отклонило ни један од главних проблема САД.

       Дерипаска те проблеме види овако:

       1. Неконтролисани пораст федералног дуга без осигураних извора за његово гашење или рефинансирање.

       2. Огромни трговински дефицит.

       3. Немање потребних компетенција за модернизацију базне инфраструктуре на територији САД.

       4. Моћан војно-индустријски лоби којем су за одржавање продукције и профита потребни конфликти по целом миру, чак и излазак у космос.

       5. Потпуно непостојање програма развоја атомске енергетике која треба да буде основа за функционисање зелене економије.

       6. Зависност од увоза многих сировина из земаља које се према САД не односе пријатељски.

       САД желе – уверен је Дерипаска – да бар мало добију на времену, али Кину не могу да зауставе јер пекинг финансијским технологијама и дигиталним јуаном себи обезбеђује превагу у глобалној трговини, нарочито кагда су доларске трансакције озбиљно отежане санкцијама које је последњих година великом броју земаља науводио Конгрес САД.

       Дерипаска још прогнозира да ће спајање Кине и Тајвана, до којег ће доћи 2025-2026. године, не само решити све преостале технолошке проблеме Пекинга, него ће и Пацифик учинити унутрашњим кинеским океаном.

       Тако се амерички сан – уверен је Дерипаска -  неприметно може претворити у америчку трагедију.

       Али, упозорава милијардер, Русији због тога неће бити боље у новом свету у којем Кина више неће бити добра плишана панда, већ – моћни змај.

       Дерипаска, на крају, не крије да прижељкује да убрзо види модернизовану стратегију Русије у Азији, са којом би почело озбиљно убрзавање развоја области источно од Урала.

       Са узимањем у обзир „нове улоге Кине“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари