Руска војска сада брани Изјум, Купјанск и Волчанск – да ли су се у Кијеву прерано обрадовали?

УКРИ НА „ХЕРСОНСКОМ ФРОНУ“ НАПАДАЛИ СА НАЈМАЊЕ 25.000 ВОЈНИКА И ИМАЛИ 4.000 И 8.000 РАЊЕНИХ

Пропали покушај украјинског удара

11. септембра код насеља Пески

* У Кијеву, где славе своју „прву значајну победу за пола године ратовања“, били су поверовали да су преко ноћи постали јачи, па су укро-јединице добиле наредбу да крену у контранападе код Северска (према Спорном), такође код донедавно својих важних утврђења Пески, Јасиноватаја и Первомајкое... Али, свуда добили по зубима

* Телеканал France-2 објавио је да су болнице Краматорска препуне украјинских рањеника. Исти је случај и са болницама у Дњепру, Кривом Рогу, Николајеву и Одеси. Постоје подаци и да се део украјинских рањеника пребацује прво у Пољску, а одатле у неке болнице у Европи

* Председник Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да иза руског `северног повлачења“ стоје „разлози војне стратегије“. Притом је нагласио: „Русија ће повратити контролу над привремено изгубљеним насељима. Једно је сигурно: Русија ће победити натовске шејтане!“

________________________________________________________

       ЈОШ није сасвим јасно шта се – и зашто – догађа на „харковском фронту“.

       Руска команда је повукла јединице држала у Балаклеји и око ње. Повукла је и своје снаге које су држале позиције километрима испред Купјанска и важног железничког чвора Изјума.

       Борбе се воде пред Изјумом, Купјанском и Волчанском.

       Украјинци су покушали да борбе пребацце и на леву обалу реке Северски Доњец, али неуспешно.

       Постоје све основне верзије значајне промене у рату за североисток Украјине.

       По једној, Руси се тактички повлаче – да би Укре извукли на „брисани простор“ – ради лакшег уништења које ће уследити. По другој, по плану који су разрадили високи амерички и британски официри, Укри су иза леђа руских најистуренијих јединица убацили најмање десет већих диверзантских група које су дигле у ваздух два моста и пононтске прелазе преко поменуте реке, па су Руси морали да се повлаче да не би били одсечени од својих „линија снабдевања“.

       Да ли су украјински успеси само привремени и ко ће се „последњи смејати“ – показаће наредни дани.

       У Кијеву, где славе своју „прву значајну победу за пола године ратовања“, били су поверовали да су преко ноћи постали јачи, па су укро-јединице добиле наредбу да крену у контранападе код Северска (према Спорном), такође код донедавно својих важних утврђења Пески, Јасиноватаја и Первомајкое... Али, свуда добили по зубима.

       Упркос томе што сз амерички обавештајци – како је открио The New York Times - активно учествовали у  планирању свих контраофанзивих акција Оружаних снага Украјине. И што је потврдио: „Сједињене Државе су током читавог сукоба пружале Украјини информације о командним местима, складиштима муниције и другим кључним тачкама дуж руских војних линија. Такво извиђање у реалном времену омогућило је Украјинцима <...> да гађају руске трупе“.

       Објашњење руског повлачења – ако је изнуђено, а не унапред испланирано – вероватно треба тражити и у томе што Русија у Украјини ратује са само 100.000 војника, а не са 160.000 – као што се досад сматрало. А још је на „харковском фронту“ држала сразмерно најмање војника.

       Украјина је ту наводно напала са најмање 30.000 својих војника и страних плаћеника.

Рамзан Кадиров

       То ипак не објашњава сасвим због чега је Кијев за веома кратко време повратио контролу над десетинама насеља северно и северозападно од Харкова.

       Ово заиста изазива више питања јер је режим Владимира Зеленског у офанзиву коју је претходних дана покушао према Херсонској и ослобођеним деловима Запорошке области убацио можда исто толико војника, али није прошао и имао је преко 4.000 погинулих и најмање 8.000 рањених (подаци Министарства одбране РФ).

       Војни врх Русије максимално штеди своје војнике и можда је и то важан разлог повлачења са дела „харковског фронта“. Кијевска фунта своје не штеди.

       Телеканал France-2 објавио је да су болнице Краматорска препуне украјинских рањеника.

       Исти је случај и са болницама у Дњепру, Кривом Рогу, Николајеву и Одеси.

       Постоје подаци и да се део украјинских рањеника пребацује прво у Пољску, а одатле у неке болнице у Европи.

       Независно од свега, председник Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да иза руског `северног повлачења“ стоје „разлози војне стратегије“. Притом је нагласио:

       „Русија ће повратити контролу над привремено изгубљеним насељима. Једно је сигурно: Русија ће победити натовске шејтане!“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари