Русија неће у западни блок против Кине – неће ни на самит Г-7 без Пекинга

КЛУБУ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА РУСИЈА ПОТРЕБНА ЗА ОБУЗДАВАЊЕ КИНЕ, АЛИ ЈЕ ИГРА - ПРОЧИТАНА

* Ставом који је званично саопштио заменик шефа руске дипломатије Сергеј РЈАБКОВ, то јест - одбијањем уласка у орбиту Г-7, Москва је фактички сахранила Трампову иницијативу, иако је амерички председник сам нагласио да то за њега више не био Г-7 већ Г-10 или Г-11

* Ни Путинова иницијатива о Г-5 – самиту пет сталних чланица Савета безбедности УН – није по вољи САД. У Белој кући и Стејт департману подозревају – и не без разлога – да би то био самит 4 против једног, а тај „један“ не би била Русија, чак ни Кина...

_________________________________________________________________________

        ИДЕЈА о одржавању самита Г7 са учешћем Русије погрешна јер јер је немогуће разговарати о било ком питању у савременом свету без Кине, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

        Подсетио је на руску иницијативу за одржавање самита пет сталних чланица Савета безбедности УН и нагласио:

        „То је потпуно другачији формат. И верујемо да је рад у том формату, поводом најактуелнијих и најрелевантнијих савремених теме и изазова, оптималан“.

        Додао је да Москва не преговара са Вашингтоном о „прихватљивој улози Русије на проширеном самиту Г7“.

        Доналд Трамп је претходних дана објавио да – као домаћин самита - планира да на њега позове Русију, Јужну Кореју, Аустралију и Индију.

        Велика Британија и Канада успротивиле су се повратку Русије у формат Г7.

        Ставом који је званично саопштио Рјабков, то јест - одбијањем уласка у орбиту Г-7, Москва је фактички сахранила Трампову иницијативу, иако је амерички председник сам нагласио да то за њега више не био Г-7 већ Г-10 или Г-11.

        Трампов циљ са позивањем Русије био је једноставан – увући је на страни Запада у решавање  проблема САД и (по његовом мишљењу) развијеног света: у обуздавање Кине.

        Г7 је у свом тренутном облику за то неспособна јер се трансформисала из планетарног борда директора у клуб џентлмена развијених демократија. У клуб у коме се разговара о светским проблемима, али без снаге и воље за њихово решавање.

        Након прошлогодишњег самита у Бијарицу, британски лист The Guardian врло је прецизно описао Г7 као "реликт прошлог времена" када је амерички председник био поштован, када су глобалне процесе контролисали глобалистички политичари, а не националистички демагози, када су се западне демократије могле договорити о заједничким акцијама и то применити.

        На одбијање Москве утицало је сигурно и то што су се „повратку Русије“ успротивиле Велика Британија и Канада. Међутим, много је важније што Русија неће протв Кине и што се жели ни да оставља утисак да се враћа у западни табор.

        Вашингтону је јасно да никава поморска блокада Кине није могућа без Русије. Зато неки већ постављају питање: шта су САД и њихови савезници спремни да понуде Москви за прелазак на њихову страну?

        Украјину? То је премало јер ће је Русија са временом сама `усисати`.

        Укидање санкција? Такође премало јер их данас могу укинути, а већ сутра поново увести.

        Москва је одбијањем изабрала, показала да не жели да учествује у обуздавању Кине, чак ни у дебати на ту тему. Тиме је и Трампу олакшала посао јер не мора да повлачи позив Владимиру Путину да дође на наредни самит Г-7.

        С друге стране, Путинова иницијатива о Г-5 – самиту пет сталних чланица Савета безбедности УН – није по вољи САД.

        У Белој кући и Стејт департману подозревају – и не без разлога – да би то био самит 4 против једног, а тај „један“ не би била Русија, чак ни Кина.

        У најбољем случају по Американце, самит  по формули 3 против 2, при чему би на страни САД била само Велика Британија...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари