Рохани: Судбина Садама Хусеина чека Трампа и његову Америку

ОДРЕАГОВАО НА ВЕСТ ДА ЈЕ БЕЛА КУЋА ТРАЖИЛА ОД ПЕНТАГОНА ВАРИЈАНТЕ ПЛАНА НАПАДА НА ИРАН

* „Опције напада“ тражене након што је у септембру 2018-те у Багдаду, престоници Ирака, „група екстремиста повезаних са Техераном минобацачима напала дипломатски кварт у којем се налази Амбасада САД“

* За Американце, који контролишу све битно у Ираку, рутински је послић да организују испаљивање три (или 33) мине на било коју тачку у Багдаду, па потом то припишу некој фантомској групи повезаној са Ираном

________________________________________________________________________________

        САВЕТ за националну безбедност Беле куће затражио је од Пентагона да изнесе опције напада на Иран, након што је у септембру 2018-те у Багдаду, престоници Ирака, група екстремиста повезаних са Техераном минобацачима напала дипломатски кварт у којем се налази Амбасада САД, објавио је амерички лист The Wall Street Journal.

        Цитирајући неименоване актуелне и бивше америчке званичнике, лист наводи да је захтев Савета за националну безбедност, на чијем челу је Џон Болтон, изазвао дубоку забринутост званичника Министарства одбране САД и Стејт департмента.

         Један од тих званичника је рекао: Шокирани смо колико се без пардона поланирао напад на Иран“.

        Наводи се да је Пентагон поступио по захтеву, али да није познато да ли су опције напада на Иран изнете Белој кући, нити да ли је амерички председник Доналд Трамп знао за то.

        Лист наводи да је одлука да се траже опције за напад на Иран изазвана инцидентом у септембру прошле године, када су три минобацачке гранате пале на дипломатски кварт Багдада, при чему нико није повређен.

        Ројтерс наводи да државни секретар САД Мајк Помпео није коментарисао ту вест, иако су му новинари то тражили, као и да су портпаролка Стејт департмента и портпарол Пентагона одбили то да коментаришу.

        Портпарол Савета за националну безбједност Гарет Маркиз ипак је дао изјаву за The Wall Street Journal:

        „Ми настављамо са разматрањем статуса нашег особља након покушаја напада на нашу Амбасаду у Багдаду и наш Конзулат у Басри. Ми ћемо размотрити пун опсег опција како бисмо сачували њихову безбедност и наше интересе“.  

         За Американце, који контролишу све битно у Ираку, рутински је послић да организују испаљивање три (или 33) мине на било коју тачку у Багдаду, па потом то припишу некој фантомској групи повезаној са Ираном. Међутим, председник те земље- Хасан Рохани – није се нимало уплашио.

         Поручио је званичном Вашингтону: „И Савет безбедности УН прогласио је Садама Хусеина одговорним за почетак рата, али су све земље које су у њему учествовале већ зажалиле због тога. Садамова судбина чека Трампа и Америку“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари