Ревносни амерички вазал: Румунија фактички прогласила Русију за непријатељску земљу

ТВРДИ ДА ЈЕ АГРЕСИВНА, ДА МИЛИТАРИЗУЈЕ РЕГИОН ЦРНОГ МОРА И ДА ЈЕ „ПРЕТЊА НАТО“

Америчка војна база код Девесела

* Букурешт у истом документу тврди да је забринут због руског оружја у Придњестровљу и „ситуације на Западном Балкану“

* Из Москве први одреаговао функционер горњег дома руског парламента Алексеј ПУШКОВ: „Букурешт слепо копира и понавља лажне оптужбе Вашингтона против Русије и проглашава је за `непријатељску земљу`. Румунске власти виде непостојећу агресију Москве, а не примећују отворене војне инвазије и нападе Сједињених Држава на друге земље. Нешто нисмо чули негодовање Румуније када су САД нападале Ирак и бомбардовале Либију

________________________________________________________________________

         РУМУНИЈА  је у новој Националној одбрамбеној стратегији Русију означила као изазов својим стратешким интересима и претњу НАТО.

         Фактички: као агресивну и напријатељску земљу.

         Као разлог је навела јачање руског војног присуства у Црном мору, односно – милитаризацију тог региона, и извођење војних вежби великих размера.

         Москва је више пута саопштавала да нема намеру никога да напада и позивала земље НАТО да престану да једна другу застрашују непостојећом руском претњом.

         Букурешт је у истом документу тврди да је забринут због руског оружја у Придњестровљу и „ситуације на Западном Балкану“.

         Израз „агресивност Руске Федерације“ употребљен је у новој румунској „стратегији“ два пута у стратегији.

         У фебруару је Украјина предложила Румунији да се заједно боре против Русије у Црном мору.

         Пољски министар спољних послова Јацек Чапутовић сматра да Русија представља претњу по Европску унију, као и националне интересе земаља чланица ЕУ.

         На све ово је из Москве први одреаговао функционер горњег дома руског парламента Алексеј Пушков који је оценио да Букурешт слепо копира и понавља лажне оптужбе Вашингтона против Русије и проглашава је за `непријатељску земљу`.

         Посебно је указао: „Румунске власти виде непостојећу агресију Москве, а не примећују отворене војне инвазије и нападе Сједињених Држава на друге земље. Нешто нисмо чули негодовање Румуније када су САД нападале Ирак и бомбардовале Либију“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари