Путин после дугих преговора са Ердоганом: Дошли смо до судбоносних решења за Сирију

ТУРЦИ ЋЕ СЕ ПРИВРЕМЕНО ЗАДРЖАТИ ИЗМЕЂУ ГРАДОВА РАС-ЕЛ-АЈН И ТЕЛ-ЕЛ-АБИЈАД

* Председник РФ: Русија и Турска су сагласне да се мора сачувати територијална целовитост Сирије. Важно је да из дејстава оружаних снага Турске у Сирији корист не извуку терористи, пре свега Исламска држава. Сирија мора бити ослобођена – прецизирао је Путин – од незаконитог страног војног присуства“

* Од подне 23. октобра – територију изван зоне у којој је последњих дана оперисала турска армија запосешће сиријска регуларна армија и руска војна полиција. Први њихов задатак ће бити да у наредних 150 сати обезбеде да се курдски одреди и наоружање одмакну 30 километара од сиријско-турске границе. Потом ће почети заједничко турско-руско патролирање у дубини од 10 километара западно и источно од зоне турске операције

_____________________________________________________________________

        ПРЕГОВОРИ са председником Турске преговоры Реџепом Тајипом Ердоганом омогућили су да дођемо до судбоносних решења за Сирију – изјавио је Владимир Путин.

        Након преговора са туским лидером у Сочију, који су потрајали дуже од пет сати, Путин је додатно нагласио:

        „Не могу а да не визразим задовољство решењима до којих смо успели да дођемо након дугог и напорног рада. Та решења ће обелоданити наши министри спољних послова, а сматрам да су то веома важна, ако не и судбоносна решења која ће размрсити садашњу прилично оштру ситуацију на сиријско-турској граници“.

        Путин се пред новинарима појавио заједно са Ердоганом, а још је навео да Москва и Анкара сматрају да се мора помагати сиријским избеглицама да се врате у своју земљу.Притом је нагласио да то помагање мора бити лишено дискриминације, политизације и наметања услова.

        Председник РФ је рекао да му је Ердоган подробно изложио шта су „циљеви и задаци“ Турске на северу Сирије. Па додао да су Русија и Турска сагласне да се мора сачувати територијална целовитост Сирије.

        „Важно је да из дејстава оружаних снага Турске у Сирији корист не извуку терористи, пре свега Исламска држава. Сирија мора бити ослобођена – прецизирао је Путин – од незаконитог страног војног присуства“.

        На крају је позвао Курде да започну „широки дијалог са владом у Дамаску“.

        Према ономе што су саопштили Лавров и Чавушоглу, статус кво у зони турске операције између градова на североистоку Сирије Рас-ел-Ајн и Тел-ел-Абија биће одређено време задржан. Са максималном дубином на територији Сирије од 30 километра.

        Од подне 23. октобра – територију изван те зоне запосешће сиријска регуларна армија и руска војна полиција. Први њихов задатак ће бити да у наредних 150 сати обезбеде да се курдски одреди и наоружање одмакну 30 километара од сиријско-турске границе.

        Потом ће почети заједничко турско-руско- патролирање у дубину од 10 километара западно и источно од зоне турске операције.

        Ово неће укључивати град Камишли.

        Курдске снаге ће напустити Манбиџ и Тел-Рифат.

        Меморандум који је потписан у Сочију предвиђа и да Москва и Анкара заједно предузимају мере за спречавање продора терориста кроз сиријско-турску границу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари