Путин обећао Меркел да ће Русија до краја 2020. сама завршити гасовод Северни ток-2

РАЗГОВАРАЛИ У КРЕМЉУ ДУЖЕ ОД ТРИ И ПО САТА – ПРВО ДУГО „ЈЕДАН НА ЈЕДАН“

* Ангела МЕРКЕЛ: „Тај пројекат је преко новог законодавства ЕУ  добио легитимитет. Морамо га завршити независно од санкција САД. Јер, то је примарно економски пројекат. Сви би добили од ширења извора снабдевања гасом, али је Северни ток-2 веома важан пројекат“

* Владимир ПУТИН: Подржавамо иницијативу Немачке да се у Берлину одржи међународна конференција о Либији. Рат на Блиском истоку био би катастрофа за цео свет

* Руски аналитичари: За посету Меркел постојали су и „неки елементи хитности“. Берлин не жели даље погоршавање америчко-иранских односа и рат на Блиском истоку јер немачки бизнис има велике планове повезане са инвестирањем у Иран

* Немачки медији: Раније се поводом криза и конфликата у свету телефонирало „коме треба у Вашингтону“, а сада се, ево, путује у Москву

________________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је у Кремљу разговарао са Ангелом Меркел дуже од три и по сата.

        Прво су дуго разговарали `један на један`, а потом су им се – за радним ручком – прикључили други функционери две земље.

        Путин је – за време заједничког појављивања пред новинарима – оценио да је разговор био „користан и садржајан“ и потврдио да су теме биле гасовод Северни ток-2, ситуација у Сирији и Либији и судбина „атомског споразума“ са Ираном из којег су САД иступиле.

        Руски лидер је нагласио да су се он и канцеларка сложили да је важно што су се руски гасно-нафтни гигант „Газпром“ и Украјина договорили да транзит руског гаса у Европу продуже и у наредних пет година.

        Према његовим речима, размотрени су и ситуација у Украјини и „закон о посебном статусу Донбаса“ који она никако да донесе.

        Меркел се захвалила домаћину на позиву да допутује у Москву и да разговарају о „низу важних билатералних и међународних тема“.

        Додала је: „Боље је да међусобно разговарамо него да говоримо једни о другима“.

        Како се и очекивало, немачка канцеларка је потврдила интерес своје земље за гасовод Северни ток-2:

        „Тај пројекат је преко новог законодавства ЕУ  добио легитимитет. Морамо га завршити независно од санкција САД. Јер, то је примарно економски пројекат. Сви би добили од ширења извора снабдевања гасом, али је Северни ток-2 веома важан пројекат“.

        Меркел је посебно нагласила да САД  немају право да уводе „екстериторијалне санкције“.

        Узевши поново реч, Путин је признао да Москва изузетно цени подршку Немачке Северном току-2.

        Притом је изразио увереност да ће Русија самостално довршити тај гасовод. Једино што ће се то догодити „до краја 2020-те“. Неколико месеци касније него што је било предвиђено.

        Путин је подржао иницијативу Немачке да се у Берлину одржи међународна конференција о Либији. Посебно је нагласио да се нада да до великог конфликта на Блиском истоку неће доћи јер би било катастрофа за цео свет.

        Московски аналитичари указују да су за посету Меркел постојали и „неки елементи хитности“. Чак и понешто што није трпело одлагање.

        Берлин не жели даље погоршавање америчко-иранских-односа и рат на Блиском истоку јер немачки бизнис има велике планове повезане са инвестирањем у Иран.

        Немачки медији су поводом преговора Путин-Меркел објавили: раније се поводом међународних и регионалних криза и конфликата телефонирало  „коме треба у Вашингтону“, а сада се, ево, иде у Москву...         

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари