Први пут у историји на касама биоскопа највише зарадила два кинеска филма

СА „ШПАНСКИМ ГРИПОМ“ СЕ НАЈБОЉЕ НОСИЛИ АНГЛОСАКСОНЦИ, А СА КОРОНОМ – КИНА И ИСТОЧНА АЗИЈА

* Највише зарадили кинески филмови: „Осам стотина“ и „Моја земља, моја домовина“. Холивудски хит о лошим момцима на трећем је месту

* Кина је још летос могла отворити биоскопе јер је дотад смртност од ковид-19 свела на нулу. Јапан има десет пута мању смртност од земаља Запада, а Тајван, Јужна Кореја и Вијетнам – чак и 20 пута мању

* Сто година након „шпанског грипа“ - најадекватнији одговор на епидемију дала је цивилизација Источне Азије. То је озбиљан показатељ – ко ће бити лидер у 21-ом веку. Узгред: сајт Vaccine Liberation Army најпосећенији је на енглеском, а у Кини антикоронског дисидентског покрета практично нема

________________________________________________________

       Аутор: Владимир ТИМАКОВ

       ПРВИ пут у историји светске кинематографије два прва места по инкасираном на биоскопским благајнама  заузели су кинески филмови: „Осам стотина“ и „Моја земља, моја домовина“.

       Холивудски хит о лошим момцима на трећем је месту.

       Оваквим резултатима су допринеле и околности у 2020-ој. Јер, Кина је у другој половини године отворила све биоскопе за своју публику од милијарду и по људи и повећала посећеност биоскопа на 90 одсто нивоа у 2019-ој. А глобални пад филмског тржишта био је 29 одсто.

       Кина је могла отворити биоскопе јер је до лета 2020-те смртност од ковид-19 свела на нулу. Јапан има десет пута мању смртност од земаља Запада, а Тајван, Јужна Кореја, Вијетнам – чак и 20 пута мању.

       Још нешто: на крају 2020. године раст БДП-а имале су само две велике економије: Кина и Вијетнам. Јапан и Кореја су у малом минусу, минималном у поређењу са глобалним.

       А како су се Европљани спрдали са строгим кинеским карантинима! Како су осуђивали „тоталитарни Вијетнам“ који је био затворио све школе! Колико је скепсе било поводом свуда обавезних маски у Токију и Сеулу!

       Веровало се да ће западна мека стратегија борбе против коронавируса победити на  економском плану.

       Међутим, само је Источна Азија спасила и економију и људе!

       Зато Кинези пуне биоскопе, а на Западу коронској кризи нема краја.

       Пре сто година, за време епидемије шпанског грипа, англосаксонске земље су имале најадекватнији одговор:  ношење маски, затварање школа и позоришта у епидемијском таласу, укидање руковања... Дакле: није то данас измишљено. Такве мере у јесен 1918. биле су норма у Лондону, Чикагу, Лос Анђелесу, Сијетлу и другим градовима Сједињених Држава и Велике Британије.

       Губици тих земаља од „шпанског грипа“ били су неколико пута нижи од светског просека (око 0,5% наспрам 2-6%). То је био показатељ високог нивоа англосаксонске цивилизације.

       Протеклих месеци није било тако.

       Сада је – након сто година - најадекватнији одговор на епидемију дала цивилизација Источне Азије. То је озбиљан показатељ – ко ће бити лидер у 21-ом веку.

       Узгред: сајт Vaccine Liberation Army најпосећенији је на енглеском, а у Кини антикоронског дисидентског покрета практично нема

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари