Пробни балон: Лансирана иницијатива да САД уведу потпуну поморску блокаду Венецуеле

ПРВИ КУКУРИКНУО ЕКОНОМИСТА ДОНАЛД ЛАСКИН КОЈИ ТРАЖИ ИЗАЗИВАЊЕ КАРИПСКЕ КРИЗЕ-2

* Чак је изговорио: „Морамо размислити како да поновимо карипску кризу из 1962-ге. Не смамо се задвољити само казеним мерама против банака. Потребна је права, физичка блокада. Морамо поставити ратне бродове око Венецуеле и објавити да ништа нећемо пустити ни да прође према Венецуели ни да из ње изађе. Па да видимо коме ће овога пута првом попустити живци“

________________________________________________________________________

         ВАШИНГТОН је пустио још један пробни балон поводом Венецуеле.

         Познати амерички економиста Доналд Ласкин, директор за инвестиције компаније TrendMacro, јавно је сугерисао државно-војном врху САД да организује „потпуну поморску блокаду Венецуеле“.

         Додатно је нагласио да је таква блокада неопходна да Сједињене Државе не би дозволиле Русији да „спаси Николаса Мадура“:

         „Ако смо настројени озбиљно, постоји само једно место где се са Русијом можемо сударити поводом Венецуеле. То су – међународне воде. Зато морамо размислити како да поновимо карипску кризу из 1962-ге. Не смамо се задвољити само казеним мерама против банака. Потребна је права, физичка блокада. Морамо поставити ратне бродове око Венецуеле и објавити да ништа нећемо пустити ни да прође према Венецуели ни да из ње изађе. Па да видимо коме ће овога пута првом попустити живци“.

Доналд Ласкин

         Ласкин је у овом контексту оценио да ситуација поводом Венецуеле личи на геополитичку шаховску партију у којој САД Венецуелу лишавају дотока новца, а Русија се меша и „новцем запушава рупе“.

         Ласкин је својима такође указао да Москва не обраћа пажњу на америчке санкције уведене против Венецуеле. Па додао:

         „Данас смо сазнали да су Руси отворили специјалну банку која ће бити недодирљива за наше санкције. То може изгледати овако. Ми против њих уведемо санкције и саопштимо: „Нова руска банка више не може пословати са САД (јер не поштује наше санкције против Венецуеле)“. А они нам поруче: „Баш нас брига, ви сте нам ионако непријатељи!“

         Вашингтон је већ позвао оружане снаге Венецуеле да пређу на страну америчке марионете Хуана Гуаида.

         Москва је то осудила и назвала „нечувеним мешањем“ у унутрашње ствари суверене и независне Венецуеле.

         Карипска криза је избила у октобру 1962-ге а била је изатзвана постављањем америчког нуклеарног оружја у Турској. СССР је одговорио постављањем свог нуклеарног оружја на Куби.

         Тада је свет вероватно био најближе нуклеарном ррату између двеју главних нуклеарних сила.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари