Порука Анкаре Бриселу: ЕУ без Турске у свом саставу неће постати глобална сила

ЧАВУШОГЛУ ИЗРАЗИО НАДУ ДА ЋЕ ФРАНЦУСКА БИТИ ЛОКОМОТИВА ОТОПЉАВАЊА ОДНОСА

* Мевлут ЧАВУШОГЛУ је „намигнуо“ ЕУ  и Француској усред унутрашњег политичког скандала у чијем епицентру је мафијаш Седат Пекер, који је у затворима провео 16 година, а сада из Дубаија раскринкава и оптужује кључне људе Ердогановог режима

* Ердогана не дира и назова га „старијим братом“. Главна мета му је министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, за кога тврди да жели да постане председник државе иако је најкорумпиранији државни функционер

________________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија неће постати глобална сила ако у свој састав не прими Турску – изјавио је  Мевлут Чавушоглу.

       Турски министар спољних послова овако је иступио уочи своје посете Паризу, нагласивши да су односи Анкаре и Брисела, као и сама ЕУ, „таоци максималистичких и националистичких амбиција неколико тврдоглавих држава чланица“.

       Додао је да је Турска „и даље посвећена идеји придруживања ЕУ“ и да намерава да „допринесе развоју и заштити европских вредности које дели заједно са Француском“.

Макроново лице све говори

       Чавушоглу је нагласио да се нада да ће Француска постати „локомотива на путу приближавања Турске и ЕУ“. Такође: да ће две земље још једном успети да ојачају своје односе.

       Шеф турске дипломатије је посебно нагласио да његова земља „никада није имала жељу да се меша у послове Француске“ и да подржава интеграцију турских миграната у француско друштво.

       Навео је и да су турски имами „увек на страни француских власти“.

       Односи Француске и Турске су се погоршали након говора француског председника Емануела Мацрона у којем је најавио  стварање „просвећеног ислама“ у Француској.

       Одмах потом је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Макрон треба да се лечи код психијатра. Још је позвао Турке да не купују француску робу.

Седат Пекер прети из Дубаија

       Чавушоглу је овако „намигнуо“ ЕУ  и Француској усред унутрашњег политичког скандала у чијем епицентру је мафијаш Седат Пекер, који је у затворима провео 16 година, а почетком прошле године побегао из земље и вероватно се налази у Уједињеним Арапским Емиратима.

       Пекар, који се крио и на Косову*, последњих недеља из Дубаија пласира властите видео записе којима раскринкава повезаност турске елите са криминалцима, оптужујући званичнике из Ердогановог окружења за убиства, трговину дрогом, корупцију и друга кривична дела.

       У последњем видео-обраћању сународницима, понудио је:

       „Проверите ме на детектору лажи. Ако се покаже да лажем - одсећи ћу себи прсте или целу руку. Обећавам!“

       Пекер је досад објавио осам од снимљених 12 видео-записа и - сви имају милионе прегледа. Последњи је имао – 13 милиона.

Пекер, док се крио на Косову*

       Ердогана не дира и назова га „старијим братом“, а главна мета му је министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, за кога тврди да жели да постане председник државе, а најкорумпиранији је државни функционер.

       Чим је колумбијско Министарство одбране запленило пет тона кокаина намењених Турској,  Пекер је рекао да је његова домовина на трећем месту по трговини дрогом у свету, а да тај „бизнис“ контролише Еркан Јилдирим, син бившег премијера Биналија Јилдирима који је због дроге два пута недавно летео за Венецуелу.

       На Пекеровом удару је и Јилдиримов зет Берат Албајрака, бивши министар финансија, за којег тврди да да заједно са братом Серхатом, руководи моћном групом „Пеликани“, која утиче на политичке процесе у земљи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари