Порошенко Зеленског тукао „Путином“, а он њега – и преласцима на руски језик

ДВА ДАНА УОЧИ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА ЧАК И КЛЕЧАЛИ ПРЕД 50.000 ЉУДИ НА СТАДИОНУ У КИЈЕВУ

* Петар ПОРОШЕНКО: Победа Зеленског користила би Москви јер он не би био у стању да се одупре руском председнику Владимиру Путину. Глумац не може да води рат против Русије. Зеленски неће моћи да издржи Путинове ударе

* Владимир ЗЕЛЕНСКИ: „Ви сте један од најбогатијих шефова држава. Како сте успели да од Украјине направите једну од најсиромашнијих земаља?“

________________________________________________________________________

         ОБИЧНО се учесници другог круга председничких избора представљају бирачима у тв-дуелима.  Тако је у безмало свим земљама, а у Украјини су – досадашњи шеф државе петар Порошенко и шоумен Владимир Зеленски - `укрстили мачеве` на кијевском стадиону „Олимпијски“. Пред око 50.000 људи.

         Према очекивањима, размењивали су и оптужбе и ударце.

         Неочекивано, обојица су у једном тренутку – пред –целим стадионом – клекнула.

         Порошенко (54), који према анкетама заостаје за Зеленским, оптужио је ривала да је без политичког искуства потребног да задржи Украјину на прозападном курсу и да се одупре покушајима Русије да врати ту земљу у своју орбиту.

         Зеленски (41) је узвратио, назвавши Порошенка "вуком у јагњећој кожи".

         Обећао је да ће наставити оријентацију Украјине на Запад.

         Зеленски је покушао да натера Порошенка да се брани, засипајући милијардера питањима о имовини његових компанија и сарадницима оптуженим за корупцију.

         Открио је да је гласао за Порошенка пре пет година, али да је касније схватио "да је направио грешку":

         "Да ли смо тада могли да замислимо да ће нов начин живота заправо бити борба за преживљавање? Ја нисам политичар, ја сам обичан човек који је дошао да сруши тај систем".

         Порошенко је узвратио, указујући на пословне везе Зеленског са Јеврејином-тајкуном Игором Коломојским, великим противником председника Украјине. Чак му је поставио питање: „Како се осећате док стежете руку човеку који је из Приватбанке, док је био њен владник, исисао 160 милијарди долара?“.

         Упозорио је навео да би победа Зеленског „користила Москви“ јер он не би био у стању да се одупре руском председнику Владимиру Путину.

         "Глумац не може да води рат против Русије. Зеленски неће моћи да издржи Путинове ударе. Уосталом, он се 2014-те скривао да не би примио позив да се јави у своју војну јединицу", казао је Порошенко.

         У првом изборном кругу 31. марта Зеленски је освојио 30 одсто гласова, а Порошенко 16 одсто. Анкете показују да је разлика у међувремену повећана. Наводно је ниво подршке два дана пре одлучујућег гласања 73:27 за Зеленског.        

         Зеленски је током дуела више пута са украјинског прелазио на руски језик и то је био његов сигнал свима који у Украјини говоре руски.

         Порошенка је директно питао: „Ви сте један од најбогатијих шефова држава. Како сте успели да од Украјине направите једну од најсиромашнијих земаља?“

         Алудирајући на шоу емисије Зеленског, Порошенко му је контрирао питањем оптужбом: „Док сте ви Украјину представљали као проститутку, ми Украјинци смо је сачували и направили продор ка Европској унији“.

         Порошенко је показао много боље знање украјинског, што и није изненађујуће јер се у породици Зеленског говори – руски иако он себе сматра Украјинцем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари