Порошенко оптужио Зеленског да коришћењем руског угрожава државност Украјине

ЊЕГОВ НАСЛЕДНИК ОТКАЗАО ПАРАДУ У КИЈЕВУ – УШТЕЂЕНИ НОВАЦ ПОДЕЛИЋЕ ОФИЦИРИМА И ВОЈНИЦИМА

Владимир Зеленски говори на руском у Краматорску

у којем велика већина говори руски

* Изјавио: „Украјини прети опасност од руског језика Зеленског. Док год се председник Украјине и председник наше владе буду служили руским – Украјина ће бити предмет пажње Русије. Језик је фактор националне безбедности“

* Владимир ПУТИН: Руси и Украјинци један народ, у суштини - иста нација. Имамо исту историју и исту религију. Зато ће доћи до нашег поновног зближавања

____________________________________________________________________

            ВЛАДИМИР Зеленски отказао је војну параду која је у Кијеву требало да буде одржана и ове године. Поводом Дана независности, 24. августа.

         Објавио је да ће уштеђени новац бити подељен припадницима оружаних снага Украјине – од официра до „последњег војника“.

         Зеленски је на овја начин ударио на једну од „тековина“ свог претходника Петра Порошенка, а овај је ударио на њега. Само, не поводом параде већ – руског језика.

         Изјавио је: „Украјини прети опасност од руског језика Зеленског. Док год се председник Украјине и председник наше владе буду служили руским – Украјина ће бити предмет пажње Русије. Језик је фактор националне безбедности“.

         Порошенко је на овај начин одреаговао на то што је Зеленски – док је био у посети граду Краматорску у Донбасу – са његовим становницима разговарао на њиховом руском.

         Зеленски је желео да у Краматорску покаже да они који говоре руски у Украјини нису ни дискриминисани ни прогоњени, али то Порошенко није уважио.

         „Грађани могу говорити на језику на којем желе, али председник државе, чланови владе и свих локалних руководстава морају говорити на украјинском!“

         Председник Русије се у овај спор није умешао, али индиректно – јесте.

         У филму америчког режисера Оливера Стоуна („У борби за Украјину“) рекао је да су Руси и Украјинци „један народ, у суштини - иста нација“.

         У наставку је додао: „Имамо исту историју и исту религију. Зато ће доћи до нашег поновног зближавања“.

         Подсетио је да су се централне области данашње Украјине добровољно прикључиле Русији и да су сви који су у њима тада живели „били православци и себе називали Русима“.

         Нагласио је: „Они нису желели да буду део католичког света куда их је мамила Пољска. Данас неки инсистирају на свом украјинском идентитету. Ми у Русији, па ни ја, немамо ништа против тога, али сматрамо да оно што нам је заједничко можемо искористити као своју конкурентну предност при одређеним интеграционим процесима“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари