Помпео: Сједињене Државе не желе да против Кине воде политку слабљења као што су против СССР

АМЕРИЧКО-КИНЕСКИ ПРЕГОВОРИ У ВАШИНГТОНУ У ФОРМАТУ 2+2 – НЕЈАСНО СЛЕДИ ЛИ ЗАОШТРАВАЊЕ

* Кинески министар одбране Веј ФЕНХЕ рекао Џејмсу Матису и Мајклу Помпеу да ће Пекинг бранити своје интересе, границе земље и суверенитет – не обазирући се на цену. Ово је било упозорење Американцима поводом Тајвана и Јужног Кинеског мора

* Помпео није крио да Вашингтон покушава да наведе Кину на „пуну сарадњу поводом Ирана“.         Пекинг се – бар засад – противи свођењу извоза иранске нафте „на нулу“, то јест – не пристаје да потпуно престане да купује нафту од Техерана. За то има и економске и геостратешке разлоге јер не жели бацање Ирана на колена нити да послушнои следи америчке захтеве и интересе

______________________________________________________________________

         МИНИСТАР одбране Кине Веј Фенхе предочио је шефу Пентагона Џејмсу Матису да ће његова земља – не обазирући се на цену – најодлучније бранити своју територијалну целовитост  и суверенитет.

         Ово је по завршетку сусрета Матис-Фенхе у Вашингтону објавило кинеског Министарство одбране. А  ударање у ове жице никад није случајно. Поготово не међу великим силама.

         У истом саопштењу се цитирају ове речи кинеског министра:

         „Оружане снаге Кине су одлучно против свих дејстава која су усмерена на изазивање раскола у земљи (у Кини) и заиста при заштити државног суверенитета, граница и безбедности земље неће гледати на цену“.

         У  саопштењу је наведено да су Матис и Фенхе разговарали о „питањима која се тичу Јужног Кинеског мора, тајванском проблему и ситуацији око Корејског полуострва“.

         У овом контексту треба подсетити да је Фенхе недавно упозорио да ће Пекинг предузети „све потребне мере ако неко покуша да одвоји Тајван од Кине“.        

         Не зна се како је Матис на ово одреаговао.

         Што је посебно индикативно, амерички државни секретар Мајкл Помпео – који је учествовао у преговорима са високом делегацијом из Пекинга – објавио је да власти Сједињених Држава не намеравају да против Кине воде политику обуздавања виђену за време Хладног рата.

         Додао је: „Ми само желимо да будемо уверени да се Кина понаша одговорно и поштено. Надам се да ће предстојећи преговори између председника Трампа и Сија донети плодове.“

Мајкл Помпео

         Помпео је нагласио да је „представницима Пекинга“ поново било указано да Вашингтон брине „активна милитаризација Јужног Кинеског мора“. Додао је: „Позвали смо Кину да се поводом тог региона придржава својих обавеза“.

         Кина је у вишегодишњем спору са Брунејом, Вијетнамом, Мелзијом и Филипинима око Парслеских острва (кинески назив – Сиаша), архипелага Спратли (Нањша)  и гребена Скарборо (Хуаниан).

         Пекинг у тој зони интензивно гради вештачка острва и војну инфраструктуру.

         Помпео, иначе, није крио да Вашингтон покушава да наведе Кину на „пуну сарадњу поводом Ирана“.

         Пекинг се – бар засад – противи свођењу извоза иранске нафте „на нулу“, то јест – не пристаје да потпуно престане да купује нафту од Техерана.

         За то има и економске и геостратешке разлоге јер не жели бацање Ирана на колена нити да послушнои следи америчке захтеве и интересе.

         Са америчке стране преговарачи су били Матис и Помпео, а са кинеске – осим министра одбране – још и члан Политбироа Комунистичке партије Кине задужен за спољну политику Јан Ђечи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари