Помпео: Русија се на територији Венецуеле налази као непријатељска држава

ПОТВРДИО ДА ВАШИНГТОН ЖЕЛИ ДА УКЛОНИ СА ВЛАСТИ НИКОЛАСА МАДУРА И ПРЕДА ЈЕ СВОМ ГУАИДУ

* „Русија се умешала. Учинила је то против (воље) руководства венецуеле. Умешала се без права на то. Она нема одобрење народа Венецуеле да се налази на његовој територији“

* ФАКТИ: Шеф америчке дипломатије није се случајно узврпољио. Венецуела му све више личи на Сирију у којој се Русија појавила на самом почетку, а не са закашњењем од три-четири године. Отуда и овај смешни покушај да се марионета ЦИА Хуан Гуаидо, који ни на једним председничким изборима није ни учествовао, прогласи за „изабраног руководиоца“ Венецуеле и још смешнији  - да се Гуаидо прогласи за „народ Венецуеле“, па ко није по вољи Гуаиду (вашингтону) – тај је у тој латиноамеричкој земљи против воље њеног народа и незаконито

____________________________________________________________________________

         АДМИНИСТРАЦИЈА председника Трампа сматра да је присуство Русије у Венецуели незаконито и у супротности са вољом њеног народа – изјавио је Мајк Помпео.

         Државни секретар САД је у интервјуу порториканском телеканала MegaTV на исту тему рекао и ово:

         „Русија се умешала. Учинила је то против (воље) руководства венецуеле. Умешала се без права на то. Она нема одобрење народа Венецуеле да се налази на његовој територији. Она се у Венецуели налази као непријатељска држава“.

         Помпео је у истом интервјуу законитог председника Венецуеле – Николаса Мадура – назвао „бившим лидером“  и додао да САД „изабраним руководиоцем Венецуеле“ сматрају опозиционог лидера Хуана Гуаида.

         Гуаидо је, наравно, под америчком контролом. Јер, да није не би га Помпео прогласио за „изабраног руководиоца“ иако ни на једним председничким изборима није ни формално учествовао.

         Како се и могло очекивати, државни секретар САД је рекао да Вашингтон не искључује могућност своје војне интервенције „у Венецуели“. У наставку је истакао:

         „Да, разматрамо све могућности“.

         Ипак је избегао да директно и отворено одговори на питање: да ли су САД  спремне да пођу на такав корак ако против њега буду „државе региона“.

         Упитан – могу ли САД извести војни упад у Венецуелу без одобрења Савета безбедности УН – Помпео је казао:

         „Јасно смо ставили до знања да је наш циљ да Мадуро оде јер му је време да оде. У игру су све могућности за реализацију тог циља“.

         Шеф америчке дипломатије је посебно нагласио да не види никакву сличност могуће војне интервенције за свргавање мадура и и агресије САД  и њихових савезника 2003-ће на Ирак.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари