Помпео прети Међународном кривичном суду `мерама` ако буде истраживао америчке ратне злочине

СИЛЕЏИЈСКИ НАЈАВИО ДА ЋЕ СВИ ИСТРАЖИТЕЉИ ТОГ СУДА ОСТАТИ БЕЗ ВИЗА, А НАЈАВИО И ЕКОНОМСКЕ САНКЦИЈЕ

* ФАКТИ: Мајк Помпео покушава да у име Америке онемогући било какву истрагу о злоделима водећих земаља НАТО  у Авганистану и о ономе што је ЦИА радила у својим затворима на територијама других држава. А и даље ће се ишчуђавати – због чега у свету расте антиамериканизам. Правиће се да им није јасно да је сама Америка убедљиво највећи произвођач антиамериканизма

______________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће одбити визе сваком појединцу из Међународног кривичног суда који се буде бавио истрагом могућих ратних злочина америчких снага или припадника америчких савезника у Авганистану, рекао је Мајк Помпео.

         Суд са седиштем у Хагу одговорио је државном секретару САД да је независна и непристрасна институција и да ће наставити са радом без обзира на мере Вашингтона, пренела је агенција Ројтерс.

         Помпео је рекао и да укидање виза неће бити једина мера Вашингтона, већ да ће бити предузете и додатне мере, укључујући економске санкције, уколико Међународни кривични суд не промени курс.

         Организација Хјуман рајтс воч оценила је да је одлука Вашингтона "насилан покушај кажњавања истражитеља" суда.

         У новембру 2017. године, истражитељи Међунардоног кривичног суда су затражили одобрење да покрену истрагу о наводним злочинима почињеним у Авганистану након 1. маја 2003. године, укључујући и земље где ЦИА држала своје затворенике.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари