Помпео: Кина и Си су много већа претња свету од Русије и Путина

БЛИНКЕН И ДРЖАВНИ ВРХ ЈАПАНА ТАКОЂЕ КИНУ СМАТРАЈУ „НАЈВЕЋОМ СТРАТЕШКОМ ПРЕТЊОМ“

* У интервјуу Sky News рекао: „Путин и Си не могу поредити. Он има економију која може да парира величини Сједињених Америчких Држава. Има веома ефикасан свемир,има и војне и сајбер програме... Свет од њега економски зависи… Си Ђинпинг верује да ће он доминирати светом“

_____________________________________________________________

          БИВШИ директор америчке Централне обавештајне агенције (CIA) и бивши државни секретар САД Мајк Помпео сматра да кинески председник Си Ђинпинг представља много већу претњу свету од председника Русије Владимира Путина.

          „Дефинитивно. Не могу се уопште поредити.  Си Ђинпинг је нешто сасвим друго. Свет од њега економски зависи… Си Ђинпинг верује да ће он доминирати светом“, рекао је Помпео је у интервјуу Sky News, одговарајући на питање да ли је Си Ђинпинг већа претња свету од Владимира Путина.

          Помпео је додатно потенцирао да председник Кине „тражи светску доминацију“.

          По његовом мишљењу, Си жели хегемонију у целом свету, као и кинеску економску и политичку доминацију у свим деловима света.

          „Он има економију која може да парира величини Сједињених Америчких Држава. Има веома ефикасан свемир,има и војне и сајбер програме... Сада видимо његове намере“, додао је Помпео.

          У октобру је Бела кућа представила нову стратегију националне безбедности САД у којој је  Кину означила као „најозбиљнији геополитички изазов“.

          Према том документу, Америка намерава да даље „ефикасно конкурише“ Кини.

          Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен на конференцији за новинаре, одржаној  заједно са шефом Пентагона Лојдом Остином, јапанским министром спољних послова Јошимасом Хајашијем и јапанским министром одбране Јасуказу Хамадом, рекао да САД и Јапан сматрају Кину највећом стратешком претњом.

           Према његовим речима, Јапанци су сагласни са америчком проценом да је Кина „највећа стратешка претња са којом се суочавају САД, њихови савезници и партнери“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари