Помпео: Европске компаније мораће да изаберу – или ће пословати са САД или са Ираном

ВАШИНГТОН ТВРДО ОДЛУЧИО ДА ПОНОВО ПОКОРИ ЕВРОПСКУ УНИЈУ

* Амерички државни секретар више него јасан и резолутан: „Нећемо дозволити европским компанијама да послују и са нама и са Ираном! Још ћемо против оних које буду сарађивале са иранским фирмама, које су на нашем црном списку, уводити санкције“

_________________________________________________________________________

         ВАШИНГТОН је одлучио да поново покори Европску унију и да јој покаже ко је на Западу – газда.

         Државни секретар САД Мајк Помпео упозорио је Брисел и све државе-чланице ЕУда ће морати да изаберу са киме ће `водити бизнис` - са Сједињеним Државама или са Ираном!

         Био је сасвим конкретан и више него резолутан:

         „Нећемо дозволити европским компанијама да послују и са нама и са Ираном! Још ћемо против оних које буду сарађивале са иранским фирмама, које су на нашем црном списку, уводити санкције“.

         Помпео је прецизирао да се на том списку налази преко 600 фирми и личности из Ирана. Нагласио је да се у Вашингтону рачуна да ће удар по толиком броју `мета` извршити утицај на курс и држање Техерана који прежељкују у САД.

         У интервјуу телеканалу Fox News изнео је тврдњу да америчке санкције већ делују и да су Иран већ напустиле „стотине компанија“.

         Додао је да се ирански извоз сирове нафте већ смањио за више од милион барела дневно и нагласио да ће падати и даље.

Помпео је истовремено изразио очекивање да се Техеран – упркос свему – неће вратити обогаћивању уранијума, односно – реализацији свог атомског програма.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари