Помпео: Америка жели међународну коалицију која ће се супротставити Кини

ПОМЕНУО САМО ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ, АЛИ ОТКРИО ДА БИ ВОЛЕО КОАЛИЦИЈУ „СВИ ПРОТИВ КИНЕ“

* Као тобожњи циљ коалиције навео: „Можемо створити коалицију у којој ће бити земље које схватају кинеску претњу и колективно убедити Комунистичку партију Кине да њено понашање није у интересу ни саме Кине“

* Амерички државни секретар намерно туче по Комунистичкој партији Кине, верујући да је то бољи мамац од позивања у дуготрајну конфронтацију са Кином као државом. Само, прошла су времена када је Вашингтон могао да увлачи десетине земаља у своје неоимперијалне `крсташке` ратове

*  Једини сигурни савезници су му Британија и Аустралија. Можда и Канада. Јер, Сједињене Државе прете санкцијама Немачкој и Француској, па зашто би оне ишле против Кине са којом имају економске односе `тешке` десетине и стотине милијарди долара...

_________________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе желе да створе међународну коалицију која ће се супротставити Кини, изјавио је Мајк Помпео на конференцији за штампу на којој је наступио заједноса британским министром спољних послова Домиником Раабом.

        Амерички државни секретар није у Лондону апострофирао које све земље САД желе у тој коалицији, али је све представио као добро не само за његову земљу и свет него и за саме Кинезе:

        „Можемо створити коалицију у којој ће бити земље које схватају кинеску претњу и колективно убедити Комунистичку партију Кине да њено понашање није у интересу ни саме Кине“.       

        Помпео је оптужио Кину за систематско кршење међународног поретка, указујући на ситуацију у Јужном Кинеском мору, конфронтацију Кине и Индије и „улогу Кине у ширењу коронавирусне инфекције у свету“.

        Помпео је рекао и да је Кина била ангажована – заједно са корумпираном Светском здравственом организацијом - скривању информација о епидемији корона вируса.

        Амерички државни секретар је фактички признао да би у Вашингтону волели да на страну САД против Кине стану све државе света.

        Притом је нагласио – да на страну САД треба да стану све земље које схватају вредност слободе и демократије, које разумеју какву "претњу представља Комунистичка партија Кине".

        И закључио: „Желимо да се све земље супротставе активностима Кине на које сам указао, али не изјавама. Желимо да све земље света делују заједно и да се супротставимо овоме што чини Комунистичка партија Кине. Велику Британију, наравно, видимо као једну од тих земаља“.

        Помпео, нема сумње, смишљено туче по Комунистичкој партији Кине, а тобоже не по Кини као држави.

        Ваљда рачуна да је то лукавије и тактички паметније. Да ће у антикинеску коалицију привући више земаља.

        Међутим, сви су изгледи да се прерачунао. Прошла су времена када је Вашингтон могао да увлачи десетине земаља у своје неоимперијалне `крсташке` ратове. Једини сигурни савезници су му Британија и Аустралија. Можда и Канада.

        Сједињене Државе прете санкцијама Немачкој и Француској, па зашто би оне ишле против Кине са којом имају економске односе `тешке` десетине и стотине милијарди долара...

        Прошле недеље је кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао (у телефонском разговору са руским колегом Сергејом Лавровим) да су Сједињене Државе изгубиле разлог и морал и да им нико више не верује.      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари