Почиње ли са поновним претварањем Аја Софије у џамију талас великих промена у свету?

ЕРДОГАН ОБЈАВИО ДА ЋЕ ИСЛАМСКА БОГОСЛУЖЕЊА У ВИЗАНТИЈСКОЈ БОГОМОЉИ ПОЧЕТИ 24. ЈУЛА

* Турска објавила да ће сва оспоравања одлуке о новом претварању Аја Софије у џамију сматрати – ударом на свој суверенитет

* Утицајни амерички сенатори Џим РИШ и Роберт МЕНЕНДЕЗ, председавајући и водећи демократа у спољнополитичком комитету Сената Конгреса САД, затражили од Ердогана да опозове претварање Свете Софије у џамију јер је то "дубока увреда за хришћане широм света"

______________________________________________________________________

        ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће муслиманска богослужења у Аја Софији почети 24. јула.

        Истовремено је обзнанио: да ће Турска све јавне приговоре одлуци о промени статуса Аја Софије сматрати оспоравањем свог суверенитета.

        Ова полупретња није спречила Џима Риша и Роберта Менендеза, председавајућег и водећег демократу у спољнополитичком комитету Сената Конгреса САД да од Ердогана затаже да опозове претварање Свете Софије у џамију и да му поруче да то сматрају "дубоком увредом за хришћане широм света".

Џим Риш

        И да још додају: „Оштро осуђујемо одлуку председника Ердогана. У одређеним тренуцима своје историје, Аја Софија је служила као место оклоњења муслимана и хришћана, а деценијама је била необичан и гостољубив центар за људе свих вера. Ердоганов корак је дубока увреда за хришћане широм света који на Аја Софију гледају као на светлост истине и дубоко поштовано свето место“.         Позвали су Ердогана да промени одлуку и сачува предивно наслеђе Аја Софије, вративши јој статус верски неутралног музеја.

        Руски сенатор Олег Морозов изјавио је да претварање Аја Софије у џамију прети Ердогану озбиљним политичким проблемима.

        Војска и секуларизам више нису темељи турске државе.

        Неспорни ауторитет војске коначно је разорен 2016. године током неуспелог пуча, када су генерали – деценијама арбитри у држави - искоришћени за политичко одвајање Турске од Запада.

Роберт Менендез

        Секуларност Турске умире пред нашим очима.

        Ислам и пантурцизам проглашени су за нове основе Турске.

        Појавиле су се процене да се претварање Свете Софије у џамију може упоредити са Трумповом одлуком да призна Јерусалим за главни град Израела и да у њега пресели амбасаду САД. Да са Ердоганови8м потезом почињу тектонске промене.

        Прогнозира се елиминисање безмало свих досад замрзнутих конфликата: израелско-палестинскг, кипарског, нагорно-карабахаског, абхаског, придњестровског, кашмирског, донбаског... Са настајањем сукоба и нових `замрзнутих конфликата.

        Дакле: да ће Аја Софија постати симбол предстојећих великих промена.

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари