Пентагон саопштио да ће Украјини испоручити ракете-бомбе GLSDB домета 150 километара

ПЕСКОВ У ИМЕ КРЕМЉА: НЕ СМЕЋИТЕ С УМА ДА ЈЕ ПУТИН РЕКАО ДА ЋЕ РАТ РУСИЈЕ И НАТО БИТИ НЕШТО САСВИМ ДРУГО

* Говорећи о GLSDB, портпарол Пентагона Патрик РАЈДЕР лукаво навео да Вашингтон одлучивање о употреби тих далекометних пројектила за ударе по Криму препушта Кијеву

* Директор америчке Централне обавештајне агенције (CIA) Вилијам БЕРНС: Наредних шест месеци биће критични за Украјину. Русија игра на карту политичког замора Запада

         _______________________________________________________

        ПЕНТАГОН је најавио свој нови пакет војне помоћи Украјини вредан 2,175 милијарди долара.

        Укључује, поред осталог, вишецевне ракетне бацаче HIMARS и пројектиле за преносне противтенковске ракетне системе Jawelin

        Што је још важније, у пакету су и  ракетне бомбе GLSDB домета 150 км.

        Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је на брифингу објаснио да се пакет помоћи састоји из два дела: 425 милиона долара биће издвојено из залиха америчких оружаних снага, а за остатак суме (1,75 милијарди долара) САД ће купити за Украјину оружје од америчких војних фабрика.

        Те куповине подразумевају системе противваздушне одбране и борбена возила пешадије.

        Како је објавила британска новинска агенција Reuters, за кијевски режим ће бити купљене и ПВО ракетни системи Hawk и пројектили са навођењем на циљ.

        Говорећи о GLSDB, Рајдер је додао да Вашингтон одлучивање о употреби тих далекометних пројектила за ударе по Криму препушта Кијеву.

Вилијам Бернс

        Америчка новинска агенција Bloomberg објавила је да ће Украјина GLSDB добити тек кроз 9 месеци.

        Пентагон је саопштио да је Баденова администрација ће досад дала 27,8 милијарди долара војне помоћи.

        Реагујући на ово, портпарол Кремља Дмитриј Песков је Американцима поручио да не смећу с ума упозорење Владимира Путина из Волгограда да ће прави рат између Русије и НАТО „изгледати сасвим друкчије“.

        Директор америчке Централне обавештајне агенције (CIA) Вилијам Бернс оценио је да ће наредних шест месеци бити критични  Украјину њене западне спонзоре.

        Навео је Русија игра на карту „политичког замора“ Запада.

         Амерички медији су пренели да је Бернс рекао и да у Вашингтону не верују да Москва „озбиљно размишља о преговорима са Украјином“.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари