Пентагон приписао Русији све што САД раде другим државама и непоћудним владама

ВОЈНИ ВРХ САД ТВРДИ ДА ЈЕ МОСКВА У СТАЊУ ДА ПРОМОВИШЕ ПОДЕЛЕ НА ЗАПАДУ

* Извештај америчког Министарства одбране упозорава и на партнерство Русије и Кине за које се тврди да деле афинитет према ауторитарној стабилности и да имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајбер-простора и свемира

____________________________________________________________

         РУСИЈА користи медије, трговинске односе, страна директна улагања, трговину у области енергетике, дипломатију, војно присуство, меша се у политичке процесе и користи замрзнуте конфликте и на тај начин представља претњу Сједињеним Државама у Европи, пише у извештају Пентагона (Министарства одбране САД), који је објавио амерички портал Politico.

         У извештају се анализирају технике "хибридног ратовања" које, како се наводи, Русија примарно користи како би ширила свој утицај у Европи.

         На Балкану користи и зависност држава од увоза руског гаса.

         У извештају је наведено да 13 источноевропских земаља увози најмање 75 одсто потребног гаса.

         „Русија то користи као средство да утиче на доношење одлука држава партнера и савезника САД или за кажњавање држава када одлуке које доносе нису у складу са руским интересима", пише у извештају.

         Пентагона посебно наглашава да Москва има способност да промовише друштвене поделе на Западу и да слаби цивилно друштво.

         Један од могућих одговора САД на утицај Русије је промовисање политичке и економске либерализације, толеранцију и широког спектра људских права широм Европе.

         „Европска унија би се могла охрабрити да понуди више специфичних опција државама чији, у овом тренутку, изгледи за чланство нису реални“, наводи се у извјештају.

         У извештају се указује на три циља глобалне стратегије руског председника Владимира Путина: да се поврати и осигура утицај Русије на бивше републике Совјетског Савеза, да се поврати статус велике силе у свету и представи се као поуздан актер, моћан регионални играч и успешан посредник у циљу стицања економског, војног и политичког утицаја на државе широм света.

         Извештај упозорава и на партнерство Русије и Кине за које се тврди да деле афинитет према ауторитарној стабилности и имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајбер-простора и свемира.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари