Пашињан: Командним структурама Азербејџана руководи 150 официра Турске

НАПАДИ НА КАРАБАХ ПОНОВО ПОЈАЧАНИ НА СЕВЕРНОМ И ЈУЖНОМ ДЕЛУ ФРОНТА

Овако је изгледало обарање једног

азербејџанског авиона

* Председник владе Јерменије Никол ПАШИЊАН: Ово је без преседана. Готово недељу дана се Карабах опире азербејџанско-турском терористичком нападу. Наспрам наше војске су и сиријски плаћеници и терористи и турске специјалне јединице“

* Азербејџанци већ три дана безуспешно покушавају да се пробију одбрану Карабаха испред града Мардакерта. Губици нападача ту су 30 до 50 дневно

* Азербејџанска врховна команда и њени турски саветници полагали су велике наде у ударне дронове израелске и турске производње. Рачунали су да са њима могу избацити из игре ПВО Карабаха, а потом и његову артиљерију. Али, ПВО Карабаха и даље је јака, па Азербејџанци не могу да поремете логистику противника, нити се усуђују да у борбе укључе масовније авијацију. Јермени су им већ оборили 20 веома скупих беспилотних летелица

______________________________________________________________________

       АРМИЈА Азербејџана кренула је јутрос у зору у нову офанзиву, на јужном и северном делу фронта - саопштило је Министарство одбране Јерменије.

       Навело је да су у току нове жестоке борбе у које је противник укључио нове значајне снаге.

       Портпаролка војног врха Јерменије Шушан Степањан нагласила је да „јерменске јединице не дозвољавају непријатељу да напредује“.

       Председник владе Јерменије Никол Пашињан изјавио је да је азербејџански напад на Карабах (Арцах) „без преседана“. Додатно је објаснио:

       „Готово недељу дана људи се тамо опиру азербејџанско-турском терористичком нападу. Наспрам наше војске су и сиријски плаћеници и терористи и турске специјалне јединице. У команднтом саставу азербејџанске војске је најмање 150 турских официра“.

       Војна обавештајна служба Карабаха објавила је да је Азербејџан досад имао око 3.000 погинулих.

       Министарство одбране Јерменије у међувремену је показало нове видео-кадрове о ударима по оклопној техници Азербејџана. И бекству са фронта већег броја „непријатељских војника“.

       У борбе се, иначе, непосредно укључио и председник Карабаха Арајик Харутјуњан који је, обраћајући се војницима на фронту, рекао:

       „Нација и Отаџбина су угрожени. Ово је наша посљедња битка, али ћемо је сигурно заједно добити. Ја сам с вама! До победе! На оружје!“

       Рат за Карабах почео је 1988-ме, а наставља се, ево, безмало 22 године касније.

       Азербејџан је у дуго припремени напад – са амбицијом да то буде блиц-криг – а кренуо је пре безмало седам дана.

        У борбу су убацили своја два најбоља корпуса.

       Азербејџски 1. армијски корпус напао је област Тертер, а 2. корпус је започео офанзиву на положаје армије Карабаха у јужним областима Физули и Џабраил.

       Током прва два дана борби, Азербејџанци су успели да постигну одређени успех, уклињујући се у одбрану Карабаха негде 8, а понедгде и 12-15 км.

       Највећи успех азербејџанских трупа било је успостављање контроле над седам напуштених насеља у области Физули. Само, јерменске јединице су намерно напустиле ту територију јер се ради о равници испред утврђених планинских одбрамбених линија Карабаха.

       Међутим, Карабах је већ до 30. септембра повратио мање-више све што је био изгубио.

       Азербејџанци већ три дана безуспешно покушавају да се пробију одбрану Карабаха испред града Мардакерта. Губици нападача ту су 30 до 50 дневно, а ипак азербејџанска војска је на крају сваког напада присиљена да се врати на полазне положаје.

       Дугогодишњи напори војске Карабаха да утврди положаје и планински терен анулирају бројну и технолошку надмоћ азербејџанске војске.

       Азербејџанска врховна команда и њени турски саветници полагали су велике наде у ударне дронове израелске и турске производње. Рачунали су да са њима могу избацити из игре ПВО Карабаха, а потом и његову артиљерију.

       Али, нису успели да преузму стратешку иницијативу.

       ПВО Карабаха и даље је јака, па Азербејџанци не могу да поремете логистику противника, нити се усуђују да у борбе укључе масовније авијацију.

       Јермени су им већ оборили 20 веома скупих беспилотних летелица.    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари