Пашињан и Алијев – при Путиновом посредовању – потписали „прекид непријатељстава“

МОСКВА ОЧЕКУЈЕ ДА БУДЕ НАЂЕНО ДУГОРОЧНО И ПРАВЕДНО РЕШЕЊЕ ЗА КАРАБАХ

* Председник Владе Јерменије Никол ПАШИЊАН сународницима: „За мене лично и за све нас донео сам изузетно тешку и болну одлуку. Овај корак је био најбољи у тренутној ситуацији. Овај прекид непријатељстава није ни победа ни пораз. Никада нећемо признати да смо поражени... Клечим пред свим нашим жртвама. Борили смо се до краја и победићемо. Арцах се држи!“

__________________________________________________________________

       JЕРМЕНИЈА и Азербејџан су се, уз посредовање Русије, договорили да прекину непријатељства у Карабаху 10. новембра од 01:00 - изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

       Изјаву о прекиду непријатељстава потписали су Пашињан, председник РФ Владимир Путин и азербејџански лидер Илхам Алијев.

       По Пашињановим речима, одлука је за званични Јереван била тешка, а текст објављеног документа „невероватно је болан“ за јерменски народ.

       Пашињан је истакао да је одлуку о прекиду непријатељстава донео „након анализе војне ситуације“.

       „„Драги грађани, браћо и сестре, за мене лично и за све нас донео сам изузетно тешку и болну одлуку. Овај корак је био најбољи у тренутној ситуацији. Овај прекид непријатељстава није ни победа ни пораз. Никада нећемо признати да смо поражени, а ово треба да буде почетак нашег националног јединства и препорода. Клечим пред свим нашим жртвама. Борили смо се до краја и победићемо. Арцах се држи! Живела Јерменија, живео Арцах!“

Путин се о проблему Карабаха консултовао

са члановима Савета безбедности РФ

       Још је додао: „Морамо да анализирамо године независности како бисмо планирали своју будућност и не понављали грешке из прошлости “. 

       Ово је већ четврта одлука о прекиду ватре и непријатељстава од почетка рата - 27. септембра. Претходна три примирја нису поштована.    

Путин: У Карабаху ће бити

распоређене мировне снаге

       Владимир Путин је, у изјави потписивања прекида непријатељстава, изјавио да ће мировне снаге бити распоређене у Карабаху.

       Изразио је очекивање да ће постигнути споразуми створити неопходне услове за дугорочно и праведно решавање кризе око Карабаха у интересу јерменског и азербејџанског народа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари