Партија Зеленског убедљиви победник - Порошенко тврди да је у функцији руског реванша

ЗАПРАВО: ОСВОЈИЋЕ ДО ПОЛОВИНЕ СВИХ ГЛАСОВА ЗАХВАЉУЈУЋИ РУСИМА И ОНИМ КОЈИ ГОВОРЕ РУСКИ

* На другом месту Опозициона платформа – За живот (до 12,5 одсто) на чијем челу је Русији наклоњени Виктор Медведчук, чију је кћерку крстио Владимир Путин

* Владимир Зеленски понудио коалицију лидеру петопласиране партије Голос - певачу Свјатославу Вакарчуку

_________________________________________________________

         ПАРТИЈА украјинског председника Владимира Зеленског – Слуга народа – убедљиво побеђује на парламентарним изборима са изгледима да освоји око половине свих гласова. Упркос томе што до пре неколико месеци није ни постојала.

         Према првим званичним, додуше - некомплетним подацима, осваја око 48 одсто гласова, што је последица својеврсног „руског реванша“.

         Руси и Украјинци који говоре руски као матерњи гласали су за партију Зеленског, као и за Опозициону платформу – За живот (до 12,5 одсто) на чијем челу је Русији наклоњени Виктор Медведчук, чију је кћерку крстио Владимир Путин.

         На трећем месту је партија Петра Порошенка (8,5-8.9 одсто), на четвртом Баткившћина бивше премијерке Јулије Тимошенко (7,7 до 8,5 одсто), а на петом Голос, партија певача Свјатослава вакарчука (6-6,5 одсто).

         Зеленски позвао је Вакарчука да се састану како би разговарали о формирању коалиције у Врховној ради (парламенту).

         Порошенко је потпуни и највећи губитник. Ловио је гласове свих антируских гласача. Чак је упозоравао бираче да се мора спречити „руски реванш“ и убеђивао их да то може једино он.

         За „руски реванш“ он није сумњичио само Медведчука него и Зеленског чијим готово свим саветницима и помоћницима је руски матерњи језик.

         Зеленски и његова партија – да би избегли вашингтонска и бриселска сумњичења за „руски реванш“ – унапред су искључили могућност коалиције са Медведчуком.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари