Орбан прогласио ванредно стање због рата у Украјини и економске кризе у Европи

ОПТУЖИО БРИСЕЛ ДА МАЂАРСКОЈ НАМЕЋЕ ЊОЈ ТУЂУ ИДЕОЛОГИЈУ

* Сународницима поручио: “Сукоб у Украјини угрожава енергетску и финансијску безбедност земље. Свет је на ивици економске кризе. Влада, користећи своје уставно право, од поноћи проглашава ванредно стање“

_________________________________________________________________

       МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан прогласио је ванредно стање у земљи због ситуације у Украјини и економске кризе у Европи.

       Сународницима се обратио преко Фејсбука и објаснио:

       „Видимо да су војна операција и санкције Брисела довеле до огромних економских шокова и наглог раста цена. Свет је на ивици економске кризе. Влада, користећи своје уставно право, од поноћи проглашава ванредно стање“.

       Орбан је додао и да сукоб у Украјини угрожава енергетску и финансијску безбедност његове земље.

       За ванредно стање је рекао да ће његовој влади дати маневарски простор и могућност да одмах одговори на последице руске специјалне операције.

       Мађарске власти су раније подржале пет пакета санкција ЕУ против Руске Федерације, али су се категорично успротивиле шестом пакету због чињенице да је укључивао ембарго на испоруке руске нафте.

       Орбан сматра да би такав потез уништио мађарску економију.

       Истовременој е оптужио Европску унију за злоупотребу моћи и наметање туђе идеологије Мађарској.

       Истакао је да је земља чланица Европске уније и да је заинтересована да то и остане у наредној деценији. Али, упозорио је културна дистанца између Брисела и Будимпеште расте.

       Мађарски премијер је рекао и да су санкције Русији ефикасне само на папиру.

       Приметио је да је због тога и онај ко уводи континенталну блокаду у тешком положају.

       Орбан је 6. маја рекао да је увођење ембарга на енергенте из Руске Федерације од стране Европске уније једнако атомској бомби за мађарску привреду.

       Према његовим речима, Мађарској ће бити потребно најмање пет година, као и средства за преструктурирање на другачији ред и реорганизацију производње.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари