Орбан: Ако Украјина не престане да ратује – изгубиће нове територије

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР ИНДИРЕКТНО УПОЗОРИО ДА УКРАЈИНА МОЖЕ ПОТПУНО НЕСТАТИ

Виктор Орбан

* Виктор ОРБАН: „Русија не сматра Кијев равноправним учесником у преговорима и водиће их искључиво са САД, јер Москва не схвата озбиљно ни ЕУ која је преслаба за њу“

__________________________________________________________

         „СВИЂАЛО се то нама или не, свиђало се то Украјинцима или не, Украјина је на мапи света тамо где је. Најбоља перспектива би била стварање од ње тампон зоне између Русије и Запада, наравно, уз безбедносне гаранције“, рекао је Виктор Орбан.

         У супротном, према речима мађарског лидера, „Украјина ризикује да изгуби своју земљу“.

         Ово је, нема сумње, био Орбанов начин да упозори да Украјина може потпуно нестати.

         Он упозорава да Русија никада неће пристати да Украјина, која је на њеном прагу, буде чланица ЕУ и НАТО.

         Орбан је подсетио да је прилика да се Украјина укључи у западне структуре коначно пропуштена на самиту Северноатлантске алијансе у Букурешту 2008. године.

         Објаснио је да је Русија тада  још била преслаба да блокира ширење НАТО-а на Украјину, али у алијанси нису успели да постигну консензус о том питању.

         „Направили смо грешку, створили смо утисак међу земљама ван алијансе да се о овом питању не може преговарати. Највероватније, договор са Украјином не би био постигнут, али бисмо бар добили време да схватимо како да се супротставимо изузетно конфронтационој политици Русије“, нагласио је мађарски премијер.

         Орбан је позвао Украјину да направи „избор у корист прекида ватре“ – у супротном ће, по његовом мишљењу, изгубити још више територија.

         Признао је да ЕУ није у стању да Кијеву обезбеди довољно оружја.

         Мађарски премијер је посебно нагласио:

          „Русија не сматра Кијев равноправним учесником у преговорима и водиће их искључиво са САД, јер Москва не схвата озбиљно ни ЕУ која је преслаба за њу“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари