Ни председнику Европског парламента није дозвољено да ишта добро каже о Мусолинију

АНТОНИО ТАЈАНИ РЕКАО ДА НИЈЕ БИЛО ЛОШЕ БАШ СВЕ ШТО ЈЕ РАДИО ПА – МОРАО ДА СЕ ИЗВИЊАВА

*„Мусолини? Док није објавио рат целом свету следећи Хитлера, док није донео расне законе и изузмемо ли драматични догађај у вези са (социјалистичким лидером Ђакомом) Матеотијем (кога је убио режим), радио је позитивне ствари да би се изградила инфраструктура у нашој земљи”

____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Европског парламента Антонио Тајани извинио се данас након што је изазвао буру критика рекавши да италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини није све радио лоше.

         „Као убеђени антифашиста, извињавам се свима који су се можда осетили увређеним мојим речима, којима нисам желео ни на који начин да учиним један антидемокртаски, тоталитарни режим тривијалним”, рекао је Тајани.

         „Дубоко ми је жао што, упркос мојој личној и политичкој прошлости, појединци могу да помисле да сам попустљив према фашизму”, истакао је он.

         Италијански медији су известили да је Тајани у интервјуу за популарну радијску емисију „Ла Цанцара” рекао: „Мусолини? Док није објавио рат целом свету следећи Хитлера, док није донео расне законе и изузмемо ли драматични догађај у вези са (социјалистичким лидером Ђакомом) Матеотијем (кога је убио режим), радио је позитивне ствари да би се изградила инфраструктура у нашој земљи”.

         „Треба бити објективан. Нисам фашиста, никад нисам био за фашпутеве, мостове, зграде... Вратио је многе делове наше Италије”, додао је Тајани.

         Рекао је и да су погрешне ствари које је радио Мусолини биле веома озбиљне.

         „Погрешне ствари су врло озбиљне: Матеоти, расни закони, рат. То су све неприхватљиве ствари”, рекао је Тајани, јавља Анса преноси Танјуг.

         Након што су његове опаске изазвале буру критика на Твитеру, Тајани је покушао да се одбрани.

         „Срам да буде оне који манипулишу оним што сам наводно рекао о фашизму. Увек сам био уверени антифашиста, никоме нећу дозволити да каже супротно. Фашистичка диктатура, расни закони и смрти које је то изазвало су најцрња страница у италијанској и европској повести”, написао је Тајани.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари