Немце највише брине политика Доналда Трампа

ОД ЊЕГА ЗАЗИРЕ 53 ОДСТО, А САМО 32 ОДСТО СТРАХУЈЕ ОД КОРОНА ВИРУСА

 * Најновија анкета о страховањима Немаца показала и 42 одсто зазире да ће намирнице убудуће имати све више штетних састојака, а да 40 одсто верује да ће климатске промене имати драматичне последице за човечанство

_____________________________________________________________________

       АНКЕТА немачког осигуравајућег друштва Р+В показала је да се свега једна трећина испитаних (32 одсто) плаши да би могла да оболи од КОВИДА-19, али је пандемија продубила њихова страховања за животни стандард и економске прилике у земљи.

       У годишњој анкети "Страхови Немаца" коју Р+В спроводи од 1992. године, први пут у последњих шест година поново је у сам врх табеле, на друго место највећих страхова, избила забринутост због растућих животних трошкова, и њу дели 51 одсто испитаних.

       Грађани су у анкети изразили и друге економске и финансијске бојазни, пренео је портал Еuractiv  Србија.

       Тако се готово сваки други плаши да ће немачки порески обвезници морати да сносе последице дужничке кризе у ЕУ (49 одсто). Процентуално највише, са прошлогодишњих 35 на 48 одсто сада, порастао је страх од лоше привредне ситуације који је на трећем месту највећих страхова Немаца.

       Незапосленост у протеклим годинама привредног раста није много забрињавала становнике Немачке, али је ове године 12 одсто више грађана него 2019. године, укупно 40 одсто испитаних, рекло да се боје да ће стопа незапослености расти. Упада, међутим, у очи да је само сваки четврти учесник анкете рекао да се боји да би и сам могао да остане без посла.

       Највише је на табели страхова пала забринутост због имиграције, па је ове године страх од доласка страних миграната и тензија између странаца и Немаца изразило 44 одсто грађана, за разлику од 2019. када када их је било 55 одсто. И страх да држава неће моћи да издржи терет страних миграната дели 44 одсто, за разлику од прошлогодишњих 56.

       Изненађење представља сазнање да се свега 40 одсто грађана плаши да немачки политичари нису дорасли задатку, што је најмањи постотак у анкетама у овом миленијуму.

       У анкети је 44 одсто учесника рекло да се боји да ће Немачку све чешће погађати јаке непогоде и екстремне временске прилике, попут суше, топлотних таласа или обилних падавина. Пошто су код Немаца спласнуле бојазни везане за унутрашњу политику, тај страх се са 13. попео на пето место.

       Сличан постотак учесника анкете (42 одсто) изразио је забринутост да ће намирнице убудуће имати све више штетних састојака, али се показало и да неочекивано мали постотак (40 одсто) Немаца верује да ће климатске промене имати драматичне последице за човечанство.

       У анкети о страховањима, којом је широм Немачке у јуну и јулу ове године било обухваћено 2.400 грађана, као највећи проблем показала се политика америчког председника Доналда Трампа, и то други пут од 2018. године. Та забринутост, показује анкета, тишти 53 одсто Немаца.

       Политиколог Манфред Шмит, са хајделбершког универзитета, оценио је да је та бојазан потпуно разумљива. "Трамп својом спољном политиком свако мало изазива тешке међународне заплете. Посебно се истичу конфликти са Кином који наликују трговинском рату и трговински и безбедносно-политички напади на савезнике, укључујући и Немачку. Уз то иде и повлачење САД из међународних кооперација и конфронтација са Ираном", објаснио је Шмит

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари