Немачки експерт Александер Рар: Француска би могла по други пут напустити НАТО

ПАРИЗ ОТКАЗАО ПРОСЛАВУ ПОМОРСКЕ БИТКЕ У КОЈОЈ ЈЕ ФРАНЦУСКА БИЛА НА СТРАНИ САД

Овако су били срећни након потписивања уговора

- док се Американци и Британци нису умешали

* Француска ратна флота је пре 240 година – у Чисапикској поморској бици – била против Велике Британије, а на страни тек формираних САД. Сада је Париз демонстративно отказао манифестације које је тим поводом требало да се одрже у амбасади Француске у Вашингтону и на палуби француске фрегате у Балтимору

* Канбера је под притиском Американаца, који су јој обећали да ће за своје будуће атомске подморнице добити америчке технологије, Французе лишила 66 милијарди долара. Париз је у „државном бесу“ иако је Аустралија поступила тачно онако како је то под америчким притиском пре неколико година урадила Француска – раскинувши уговор о градњи носача хеликоптера класе „Мистрал“ за Русију

_______________________________________________________

       ПОЈАВИЛА су се нагађања  и процене да би Француска могла напустити НАТО.

       Зато што Аустралија – након што су је Американци и Британци увукли у своју геостратешку игру против Кине – раскинула уговор вредан 66 милијарди долара по којем је француско војно бродоградилиште (Naval Group) требало да земи кенгура изгради серију класичних подморница.

       Међутим, тешко је да ће се усудити да пређе ту црвену линију.

       Засад је пошла на отказивање заједничке прославе 240-годишњице Чисапикске поморске битке у којој је француска ратна флота ратовала против Велике Британије на страни тек формираних САД.

       Тада је Париз прискочио у помоћ Вашингтону, али је сада демонстративно отказао манифестације које је требало да се одрже у амбасади Француске у Вашингтону и на палуби француске фрегате у Балтимору.

       Због тога је високи званичник француске морнарице, који је већ стигао у Вашингтон, добио налог да се одмах врати у земљу.

       Француски министар иностраних послова Жан-Ив Ле Дриан потез Аустралије назвао је – ударом ножем у леђа.

       Није га нимало занимало што је то званична Канбера урадила под притиском Американаца који су јој обећали да ће за своје будуће атомске подморнице добити америчке технологије.

       А вероватно није ни помислио да је Аустралија поступила тачно онако како је то под америчким притиском пре неколико година урадила Француска – раскинувши уговор о градњи за Русију носача хеликоптера класе „Мистрал“.

Александер Рар

       Немачки спољнополитички експерт Александер Рар процењује:

       „Париз може унети раскол у НАТО. Макрон је и досад био једна од највећих критичара алијансе јер сматра да она треба да штити Европу уместо решавања спољнополитичких проблема САД. Ако Американци наставе са притиском на Европу поводом Кине – Француска може поново иступити из НАТО, као што је то учинила 1966-те под Шарлом де Голом који је хтео јединствену Европу од Лисабона до Владивостока. Да је он данас на челу Француске, верујем да би био поборник Европе обједињене са Русијом“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари